НОВИНИ

Нови подробности заплитат казуса с Новак Джокович

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 08.01.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Нови подробности за медицинското изключение, с което Новак Джокович се опита да влезе в Австралия, станаха известни по-рано днес.

Световните агенции вече публикуваха информация, че това медицинско изключение е било дадено въз основата на положителен COVID-19 PCR тест на сърбина от 16 декември.

На 14 декември, два дни преди това, Новак Джокович присъства на баскетболния мач Цървена звезда - Барселона, където контактува, например, с Найджъл Хейс, който също дава положителен тест на 16 декември.

В деня, в който е дал положителен тест (16 декември), Новак Джокович присъства на събитие, посветено на пускането на пощенска марка в негова чест.

На 17 декември, според сайта на Белградската тенис асоциация, той връчва награди на най-добрите млади сръбски играчи в своя тенис център.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Alexandra (@alexandra_nolefan)

Освен това, според правилата, тенисистите е трябвало да подадат документи за медицинско освобождаване от ваксинация до 10 декември.

По-рано беше съобщено, че Австралийската федерация по тенис неправилно е уведомила играчите за правилата за получаване на медицинско разрешение от ваксинацията срещу COVID-19 и евентуално заразяване, претърпяно след 31 юли 2021 г.

Първата ракета в света получава писмо от австралийското министерство на вътрешните работи на 1 януари, според което той може да влезе в страната. Адвокатите на Новак Джокович се позовават на това в съдебни документи, съобщава The Age.

На 18 ноември Новак Джокович получава виза, а на 30 декември изключение от лекаря на Австралийската тенис федерация. Изключението посочва, че той е дал положителен PCR тест за COVID-19 на 16 декември.

Ако все пак сърбинът е бил заразен, то той е трябвало да остане в Сърбия под карантина в продължение на две седмици. Той обаче е бил и в Марбея.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от GLORIA DJOKOVIC (@gloria.australia)

В документите до съда се описва и случилото се с Новак Джокович на летището. Там пише, че е бил разпитван от 00:21 до 00:52 часа, а около 4 сутринта е бил информиран, че визата му най-вероятно ще бъде отменена. Джокович е бил помолен да даде допълнителни обяснения, като той е поискал да направи това след 8 сутринта, за да може да говори с адвокатите си.

Представител на граничните власти е казал: „Всичко е наред, разговарял съм с властите и с голямо удоволствие ще ви оставят да си починете“.

Друг разговор се е провел около 6 часа сутринта. Новак Джокович е казал, че му е обяснено, че може да си почине до 8:30 сутринта. Сърбинът твърди, че скоро след това е бил събуден и принуден да реши дали ще се съгласи с отмяната на визата му. Той отстъпва и визата му е анулирана в 7:42 часа.

В момента Новак Джокович е в хотел под изолация в Мелбърн. Очаква се съдът да разгледа казуса в понеделник и тогава да стане ясно дали ще може да участва на Откритото първенство на Австралия по тенис. Надпреварата стартира на 17 януари.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа посети базата на Лудогорец
Анте Шимунджа посети базата на Лудогорец
Димитър Димитров от Русе продължава да помага на животни да проходят
Димитър Димитров от Русе продължава да помага на животни да проходят