НОВИНИ

Меглена Кунева за ситуацията в Русия: Няма как да има демокрация без опозиция

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 26.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

България е част от света и затова толкова много поколения даваха всичко от себе си, за да се върне там, където ѝ е мястото. По време на преговорите настоявахме, че сме част от Европа и искаме да поемем своите ангажименти и сега в един труден момент си струва да си припомним отново защо искаме да сме част от ЕС и от НАТО и част от света - това коментира в студиото на "Денят започва" първият български еврокомисар Меглена Кунева във връзка със ситуацията в Русия през последните дни.

"За да не сме затворени и да намираме решения заедно и да се чувстваме по-големи и по-важни отколкото, ако сме една страна от европейския континент. България ще може да направи своя профил и политически, и национален. Какво обаче се случва в една страна, в която няма демокрация и нейния президент се опитва да профилира страната единствено и само през миналото и ограждайки се, буквално с бодли и защитни мрежи от всички останали, изолирайки се. Тогава той престава да има всички онези сетива както външнополитически, така и вътрешнополитически, които правят една страна ефективна, преди всичко за нейните граждани", каза Кунева.

Тя сподели, че едно от нещата, които са ѝ направили най-силно впечатление е било обвинението срещу Пригожин, което дойде в момента, след като той каза, че всички основания за войната в Украйна, които президентът Путин е предложил на общественото внимание, до едно са фалшиви.

"Тук се натисна спусъкът, образно казано, което означава, че страхът от това, че истината излиза наяве е много силен в политическия елит. Путин е обзел всяко едно политическо местенце публично. Опозиция трябва да има, няма как да има демокрация без опозиция", поясни тя.

Меглена Кунева смята, че Путин ще се опита да използва това положение някак си от своя гледна точка и да удари още по-силно опозицията и медиите.

Тя коментира и темата за българските кандидатури за еврокомисар и значението на общата подготовка на кандидатите:

"Остава по-малко от година от мандата на тази ЕК. За нас е важно, който и да е български комисар, да бъде добре подготвен по всички теми - моят опит сочи, че 70% са други теми и 30% са твоят ресор."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се отразят ли събитията в Русия на хода на войната?
Ще се отразят ли събитията в Русия на хода на войната?
Франция е на една точка от класиране за четвъртфиналите на Евро 2023 за младежи
Франция е на една точка от класиране за четвъртфиналите на Евро 2023 за младежи