НОВИНИ

Мигрантският натиск породи проблем с капацитета на отделението по Съдебна медицина в Бургас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 24.09.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Засиленият мигрантски натиск в района на Странджа поражда проблем с капацитета на отделението по Съдебна медицина в Бургас. Там камерите за съхраняването на тела на починали са много по-малко дори от необходимите само за откритите мъртви мигранти.

Загинали или безследно изчезнали? Пред БНТ говорят близки на сирийски мигранти

Само през юли и август в гората на Странджа са намерени телата на 24 починали нелегални мигранти, които са предадени в отделението по Съдебна медицина на Университетската болница в Бургас с неустановена самоличност.

"Имаме тела и от 21-ва година. Две тела са от 21-ва година. Мисля, че шест тела са от 22-ра и всичко друго е от тази, 23-та година. Напливът е много жесток, много се притесняваме и от настъпилия ловен сезон, какво ще бъде открито от ловците по време на техните гонки", каза д-р Галя Милева, началник на отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ Бургас.

Голяма част от телата са намерени случайно от събирачи на гъби и трюфели. За други информацията идва от самите трафиканти.

"Водачите на групите изпращат с мобилни устройства, вероятно телефони, гео локация на тялото, където е съответния починал човек", каза Светослав Маринчев, зам. окръжен прокурор на Бургас.

Във всички случаи съдебните медици досега са установили, че причините за смъртта са естествени, а не насилствени.

"При нас не е проблем извършването на аутопсията, проблем е съхранението на телата. Аз нямам такива помещения и нямам такива хладилни камери, за да мога да ги събера. И поради тази причина вече апелирам не знам кой път към съответните институции по най-бързи начин да издават постановления за служебни погребения", посочи д-р Милева.

По закон постановление за освобождаване на тялото, което е обект на разследване, може да издаде само прокурор.

"Първо да се опитаме да изясним неговата самоличност. Второ, ако успеем да направим това, да установим кръга на близките и на роднините, независимо къде се намират те. Мисля, че всеки човек на този свят заслужава този шанс, ако почине при подобни обстоятелства в една далечна държава, да бъде погребан от близките си така, както те желаят", каза зам. окръжният прокурор.

"Имам случай, в който дъщерята на един починал се обади от Канада и каза аз близките 2 - 3 години не мога да дойда, но ще си го погреба, когато дойда. И той стои тук. Аз имам едно тяло от 2016 година", обясни д-р Милева.

Според нея решението трябва да е законодателно, като се постави срок, в който непотърсените тела трябва да бъдат освободени за служебно погребение. Прокурор Маринчев обаче не е съгласен.

"Защото тази промяна, за да ускори евентуално решенията на прокурорите да освободят телата за погребване, може да засегне правата на близките и на наследниците на починалите", коментира той.

В Бургас обаче място за нови тела на починали няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Добрев: Този, който е силен в главата, има шанс да успее
Стоян Добрев: Този, който е силен в главата, има шанс да успее
Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения
Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения