НОВИНИ

Милен Василев: Няма как да има обединение между шахматните федерации

"Обединение може да има само и единствено чрез Българската спортна федерация по шахмат", заяви той

Милен Василев
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:48, 12.02.2024
Чете се за: 07:55 мин.
Спорт

Обединение в българския шахмат е възможно, но не и под шапката на Българската федерация по шахмат 2022. Това мнение изрази на пресконференция гросмайстор Милен Василев, който е председател на приетата за член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕСШ) Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ).

По-рано днес от БФШ 2022 изпратиха писмо до медиите, в което канят Милен Василев на тяхното Отчетно-изборно събрание в края на месеца и той да бъде вписан като съпредседател на федерацията. Нещо, което през януари предложи шефът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Според Василев обаче това няма как да се случи, тъй като би означавало ново изхвърляне на страната ни от структурите на ЕСШ и ФИДЕ.

"Няма как да има обединие чрез тяхната федерация, тъй като те не са членове на ФИДЕ и на ЕСШ. Тоест, ако аз приема тази покана и стана съпредседател на БФШ 2022, ще зачеркна всички усилия, положени от нашия екип и българският шахмат отново да бъде изключен от международните организации, само и само за да имаме някакво помирение в България. Това не е достатъчно. Обединение може да има само и единствено чрез Българската спортна федерация по шахмат, която е член на ФИДЕ и на ЕСШ. Всеки, който иска, е добре дошъл. Готови сме да подадем ръка на всички, за да направим някакво обединение, но в нашата федерация", каза Василев.

"Още утре ще внесем в Министерството на младежта и спорта писмо, с което уведомяваме министъра, че нашата федерация е член на световната и европейската федерация. В нашия закон за младежта и спорта има точка, която казва, че ако една федерация е изключена от световната, тя подлежи на отменане и на лиценза ѝ в България. Тук парадоксът е, че БФШ 2022 никога не е била член на ФИДЕ и ЕСШ, за да бъде изключена. Това е нелепост в нашия закон, но ние ще настояваме техният лиценза да бъде отнет. Тук вече идва ролята на държавата и това какви мерки ще предприеме тя. Това не е атака от наша страна, а просто официално уведомяване, след което трябва да бъдат предприети съответните действия", добави още Милен Василев.

Неговата позиция бе подкрепена и от гросмайстор Антоанета Стефанова, която е почетен председател на БСФШ.

"Странно е това, което чух наскоро от министър Димитър Илиев, който след толкова много публични дискусии заяви, че "има едни хора в две федерации, едните се обединиха, другите - не, които продължават да си мерят егото и да се борят за власт". Не, това абсолютно не е така. Проблемите в шахмата са много сериозни и те са свързани с всички финансови злоупотреби, извършени от 2012 година насам. За тях има издадени присъди. Държавата не си търси парите конкретно от някого, но българският шахмат предстои да загуби най-големия си материален актив - Шахматния дом "Гешев". Би било хубаво всички да се обединим и да забравим, но последствията от тези действия продължават. България бе изключена от ФИДЕ и ЕСШ заради тези злоупотреби и това взе години от кариерите на нашите млади състезатели. Момичетата, с които взехме европейската отборна титла в Будва, можеше да са дебютирали на европейско първенство преди четири или преди две години, но едва сега успяха да го направят. Поради факта, че миналата година бе даден безсрочен лиценз на БФШ 2022, която в управлението си имаше петима души, които са пряко свързани с ръководството на старата федерация - БФШ, когато се е случвало това отклоняване на средства, сега имаме тези проблеми. Това за мен не е нормално. Вие виждате какви резултати постигаме ние без никакво държавно финансиране. Само с нашите знания и с общи усилия ние успяхме да донесем на България първата титла от отборно състезание. За всеки един спортист всяка една година е много важна и за мен е престъпление да продължаваме да губим години по този начин", заяви Стефанова.

"Ние нямаме против обединението, но то трябва да се случи там, където са членовете на международните федерации. Което ще позволи на българските шахматисти да играят навсякъде. Толкова години ние не можехме дори да играем под български флаг. И сега да се предлагат варианти, в които ние отново да бъдем изключени от международните организациии, аз това не го разбирам. Не разбирам и как така сега от БФШ 2022 говорят за обединение, след като месеци наред пращаха дискредитационни писма до международни организации. По този начин се руши имиджът не на нашата федерация, а на българския шахмат. Всеки е добре дошъл в нашата федерация, ние клубове не сме изключвали и няма да го правим. Обеднието в шаха ще се случи по един естествен начин. Не смятам, че държавата трябва да бъде страничен наблюдател. Тези проблеми с лиценза трябва да бъдат решени в най-скоро време, за да може ние състезателите да си гледаме шаха, а не да се занимаваме с други неща", каза още бившата световна шампионка при жените.

Милен Василев завърши пресконференцията с това, че до края на следващата седмица БСФШ ще излезе с конкретен план да се случи обединение в шахмата. Съпредседателско място обаче няма да бъде предлагано на шефа на БФШ 2022 Венета Петкова, тъй като пред ФИДЕ вече е обявено конкретно ръководство, в което преди по-малко от два месеца са вписани Василев като председател, Антоанета Стефанова като почетен председател и Венцислав Инкьов като шахматен администратор.

"Всяка промяна е немислима в момента. Една промяна сега би подсказала задкулисие, срещу което ние се борим и няма да допуснем", каза още той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания конфискува пратка от 8 тона кокаин
Испания конфискува пратка от 8 тона кокаин
128 дни в плен: Кои са освободените заложници на Хамас
128 дни в плен: Кои са освободените заложници на Хамас