НОВИНИ

Министър Димитър Илиев подписа Меморандум за сътрудничество в сферата на младежта и спорта с колегата си от Азербайджан Фарид Гаибов

министър димитър илиев подписа меморандум сътрудничество сферата младежта спорта колегата азербайджан фарид гаибов
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 12.12.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и министърът на младежта и спорта на Азербайджан Фарид Гаибов подписаха днес в Баку Меморандум за разбирателство за сътрудничество в сферата на младежта и спорта.

Според документа двустранните връзки в сферата на младежта ще се осъществяват въз основа на информация между публичните и неправителствени организации, ще се реализират младежки програми и обмен, ще се насърчават общи проекти пред международни организации.

Спортното сътрудничество ще се осъществява чрез насърчаване на обмена на опит между треньори, експерти, специалисти и изследователи в областта на спорта за високи постижения, спорта за всички, спортната наука и медицина, спортното право и борбата с допинга. Договорено е и осъществяването на размяна на визити на висши длъжностни лица и експерти, както и насърчаване на сътрудничеството между спортни федерации на двете държави. Предвижда се страните да си оказват взаимна подкрепа и да сътрудничат в рамките на различни международни организации и форуми.

В рамките на срещата министър Гаибов запозна екипа на българския си колега със спортната инфраструктура, с която разполага Азербайджан и изтъкна значимостта на изградените от правителството съоръжения за младите хора в последните години. Сред поставените въпроси към министър Илиев бе възможността нашата страна да изпрати треньори по лека атлетика, плуване, колоездене и по хандбал, които да подпомогнат развитието на тези спортове в Азербайджан.

Заедно можем да направим много добри неща за спорта в България и Азербайджан, категорични бяха Димитър Илиев и Фарид Гаибов.

Във фокуса на разговора бяха също младежките политики и възможностите за обмен.

"Хората са голямото богатство на всяка нация. А когато са отдадени на спорта и носят страст в сърцето си, всяка цел може да бъде постигната", посочи министър Илиев.

Министър Фарид Гаибов заема също позицията вицепрезидент на Националния олимпийски комитет на Азербайджан, президент на Европейската гимнастика, член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гимнастика и председател на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за физическа култура и спорт.

В срещата с министрите Илиев и Гаибов участваха също заместник-министрите на младежта и спорта на Азербайджан Мариана Василева и Индира Хаджиева, а от българска страна - заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и началникът на кабинета на министъра на младежта и спорта - Таня Павлова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският баскетболен отбор на Берое се подсили с американка
Женският баскетболен отбор на Берое се подсили с американка
ЦСКА е домакин на Левски в полуфинала на турнира за Купата на България по волейбол при жените
ЦСКА е домакин на Левски в полуфинала на турнира за Купата на България по волейбол при жените