НОВИНИ

Министър Кацаров: Ако възрастните се ваксинират в следващите 2 месеца, може да паднат много от мерките

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 26.05.2021
5385
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Днес кабинетът удължи епидемиологичната обстановка с още два месеца.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров в "Още от деня" коментира:

"Логиката да се удължи два месеца извънредната епидемиологичната обстановка е, че се надяваме след два месеца да има Народно събрание, което би могло да раздели епидемичната ситуация в медицинския аспект от останалите плащания. Ако от медицинска гледна точка не се налага да има епидемична ситуация, тя да не бъде удължавана повече. А пък ако е необходимо да бъдат удължавани някакви други мерки, те да могат да се прилагат независимо от епидемиологичната обстановка".

Числата на броя на заразените и хоспитализираните видимо намаляват, но рискът остава заради ниския брой на ваксинирани хора - каза министър Кацаров по повод броя на заразените в последната седмица.

Той допълни, че ако възрастните хора се ваксинират в следващите два месеца, това може да позволи отпадане на много от ограничителните мерки, включително и на носенето на маски.

Здравният министър сподели, че го притеснява смъртността. Смята да възложи на Националния център по обществено здраве да направи специален анализ на изключително високата смъртност до края на април 2021.

"Най-важното е да се ваксинират хората. Това е единственият метод за ограничаване на инфекцията, който се доказа. Вижда се във всяка една от страните, които ваксинираха половината и повече от населението си, рязък спад на броя на заразените и на починалите" заяви Кацаров.

Министърът допълни: "В началото на годината нямаше ваксини, в момента има предостатъчно. Имаме толкова много ваксини, че започваме да мислим какво да правим с тези, на които започва да им изтича срокът на годност. Имаме възможност да даряваме на съседни страни".

Според Кацаров е създадена добра организация за ваксиниране - личните лекари са заредени с ваксини, осигурени са мобилни екипи за хората, които са на отдалечени места. Ще бъдат отворени допълнителни ваксинационни центрове при зелените коридори при нужда, за да могат хората, които работят до късно, да се възползват.

"Ние не можем да накараме хората да се ваксинират. Ваксината е доброволна. Нашата роля се свежда до това да осигурим възможност за всички", съобщи той.

Д-р Стойчо Кацаров апелира зрителите, ако има проблем или се създава трудност с ваксинирането, да съобщят по горещите телефони.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Съдебната палата в София
Протест пред Съдебната палата в София
От първо лице: Разказ на пасажерите от отклонения в Беларус самолет
От първо лице: Разказ на пасажерите от отклонения в Беларус самолет