Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министър Йорданова обсъди съдебната реформа на срещи в Страсбург

от БНТ
10:16, 12.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
министър йорданова обсъди съдебната реформа срещи страсбург
Слушай новината

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се среща с почетния председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) Джани Букикио и със секретаря на комисията Симона Граната – Менгини.

Те обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на 30-та годишнина от членството на страната ни в организацията.

Йорданова подчерта колко важен инструмент са становищата на Венецианската комисия за намирането на работещи решения по отношение на съдебната реформа. Акцент беше поставен на бъдещото сътрудничество при изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост и предстоящите реформи, свързани с върховенството на правото.

Представителите на Венецианската комисия уточниха, ме че ще подкрепят усилията на МП чрез становище по законопроекта в тази връзка възможно най-скоро, след като той бъде изготвен.

Министър Йорданова се срещна още с председателя на Четвърта секция на Европейския съд по правата на човека и национален съдия Йонко Грозев и със заместник-юридическия секретар на Съда г-н Абел Кампос.

Изтъкнато беше огромното значение, което практиката на ЕСПЧ е оказала върху националното ни законодателство и тласъка, който решенията на Съда са дали за провеждането на редица, съществени за гражданите на България, реформи.

Йорданова изрази надежда, че влизането в сила на Протокол 15 ще укрепи принципа на субсидиарността и концепцията за свободата на преценка на държавите членки и посочи, че това ще въздейства на националните съдилища да прилагат стандартите на Конвенцията по най-ефективен и справедлив начин.

Представителите на Съда окуражиха плановете на министерството за реформи и подчертаха, че прякото прилагане на Конвенцията трябва да бъде приветствано. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес, като новите стратегии за разглеждане на жалбите и съкратените решения на Съда - процедура, която е все още в тестов период.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НАП проверява 2000 фирми с нелогично високи материални запаси
НАП проверява 2000 фирми с нелогично високи материални запаси
Проверка на БНТ: Спазват ли се въведените ограничения в Кресненското дефиле?
Проверка на БНТ: Спазват ли се въведените ограничения в Кресненското дефиле?