НОВИНИ

Млад мъж отказва да се отзове на призовката за мобилизация в Русия - вижте неговата история

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 11.11.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин обяви тази седмица, че 50 000 руски войници, обхванати от частичната мобилизация, са се присъединили към руските бойни части в Украйна. Общо 80 000 от мобилизираните се намират в "в зоната на специалната военна операция", както Москва нарича войната в Украйна. А останалите от призованите близо 320 000 души се намират в тренировъчни лагери в Русия. Какви са настроенията в Русия и възможно ли е да се избегне мобилизацията - вижте историята на един млад мъж.

В този разказ ще бъде наричан Андрей - от съображения за сигурност не се разкрива истинската самоличност на младия мъж, отказал да се присъедини към редиците на руската армия.

Андрей: "Първо, този конфликт е абсолютно неразбираем за мен. Защо просто двете страни не се разберат? Освен това сега имам семейство. Преди месец се ожених. Разбира се, че е страшно. Но жена ми подкрепи моето решение. Баща ми, майка ми, всички разбират".

Според руските закони повиквателната трябва да бъде връчена лично на човека, който на свой ред да се подпише, че я е получил. В случая на Андрей писмото било изпратено на работното му място.

Валентина Мелникова, председател на Комитета на войнишките майки: "Повиквателни, които връчват на улицата, съдържанието на тези писма, пропускането на медицински прегледи, военна служба, без да се знаят точните изисквания - всичко това е незаконно".

Според проучване на аналитичния център "Левада" отношението на руснаците към мобилизацията съществено се е променило. В края на септември се наблюдава рязко увеличение на ужаса и тревогата.

Лев Гудков, научен ръководител на "Левада център": "Шок, депресия, възмущение. Всички патриотични възгласи и гордостта и радостта, свързани с действията на руската армия в Украйна рязко паднаха от 51 на около 20 процента".

Андрей е записан в университет, което му дава правото да отложи военната си служба.

Андрей: "Носят се слухове, че около Нова година ще обявят нова мобилизация".

Стотици хиляди напуснаха Русия след обявяването на частичната мобилизация през септември, а в цялата страна избухнаха антивоенни протести.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ДПС разговаряха за бюджета
БСП и ДПС разговаряха за бюджета
Прокуратурата в Париж разследва шеф на ръгбито за корупция
Прокуратурата в Париж разследва шеф на ръгбито за корупция