Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ММС планира смяна на инсталацията за заледяване в Зимния дворец

от БНТ
17:03, 30.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Зимен дворец
Снимка: Министерство на младежта и спорта
Слушай новината

Заместник-министърът на младежта и спорта в оставка инж. Владимир Харизанов проведе среща с представители на финландската фирма „Suomen Tekojaa“, които се ангажираха да изготвят идеен проект за смяна на старата инсталация за заледяване в Зимния дворец.

Фирмата е изградила системата в „Нокиа Арена“ в Тампере, която бе домакин на Световното първенство по хокей на лед през май.

По време на срещата бе обърнато внимание на настоящата технология в Зимния дворец, която е много стара и не е безопасна. Представителят на „Suomen Tekojaa“ Тимо Мансикавита препоръча замяната й с нова на базата на амоняк или на въглероден диоксид. Той информира Харизанов, че системата с въглероден диоксид е нова, а тази с амоняк е изпитана и в момента е безопасна, тъй като е модернизирана.

Зам.-министър Владимир Харизанов заяви, че при евентуално финансиране на проекта от държавата реализацията му може да започне през март 2023 г.

Представителите на фирмата обявиха, че новата система в Зимния дворец може да бъде готова за период от три до пет месеца. Трябва да се монтират нови тръби под пързалката и да бъде излят нов бетон. Възможно е да бъде направена една инсталация за две игрища, като тя може да се използва както за отопление на залата, така и за изсушаване на въздуха. Мантинелата на игрището също ще бъде изцяло заменена с нова, която ще бъде с най-висока степен на безопасност.

Тимо Мансикавита запозна зам.-министър Харизанов с възможността системата да се контролира дистанционно през мобилни приложения и допълни, че могат да бъдат обучени и хора в България, които да работят с нея.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Председателят на парламента сигнализира за сериозен проблем с бюджета на НЗОК
Председателят на парламента сигнализира за сериозен проблем с бюджета на НЗОК
Жега по софийските улици (Снимки)
Жега по софийските улици (Снимки)