НОВИНИ

Монтана получи 1 551 000 лв. за щетите от наводненията през юни

монтана получи 551 000 щетите наводненията юни
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:13, 14.11.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

С постановление на Министерския съвет от 9 ноември на община Монтана са отпуснати 1 551 000 лв. за възстановяване на нанесени от наводненията през юни щети. Това съобщи кметът на областния град Златко Живков.

"За почистване на отводнителния канал от язовир „Чернила“ край Монтана към р. Огоста са отпуснати 1 134 000 лева. Каналът е с дължина 3 км., затлачен е с наноси. При проливни дъждове и вдигане нивото на подпочвените води той е причина за наводняване на мазета на блокове в града", обяви Живков.

Община Монтана получава 250 000 лева за възстановяване на мост при входа от главен път Е-79 в с. Смоляновци, който е полуразрушен от проливните дъждове през юни и по него е опасно да преминават автомобили и пешеходци.

Третата отпусната сума е 166 000 лв. и е за възстановяване на мост по шосето между селата Долна Рикса и Клисурица в община Монтана, където през юни стихията отнесе два моста. Единият е оправен със средства на община Монтана, а вторият ще бъде възстановен със средствата от държавата.

„Ще използваме всеки хубав ден до Нова година, за да ремонтираме и втория мост и преминаването по него да бъде безопасно“, обяви Живков.

След бедствието през юни община Монтана поиска от държавата 15 милиона лв. за възстановяване на нанесените щети. Исканията бяха подкрепени и от областният управител на Монтана.

„Отпуснатата сега сума е първата за общината и идва четири месеца след нашите искания. Надяваме се да получим и още средства. Общината до момента не е бездействала и възстанови със собствени средства някои от пораженията, като за това са похарчени около 2 450 000 лева“, съобщи кметът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват сигнал за малтретиран ученик в Перник
Разследват сигнал за малтретиран ученик в Перник
Мачът България - Унгария ще се играе в София
Мачът България - Унгария ще се играе в София