НОВИНИ

Мрачна равносметка в търговията ЕС - Великобритания месец след Брекзит

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:32, 02.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Как се отразяват новите условия за търговия с ЕС след Брекзит? Още в края на първия месец равносметката е мрачна - силен спад на износа и скок в цените на вносните стоки. Много спедитори в британските пристанища сравняват граничните проверки с икономически санкции, които страната сама си е наложила.

Раздялата след близо половин век членство в такава общност неизбежно носи сътресения. В област като превоза на стоки между Евросъюза и Великобритания промените се стовариха внезапно и като лавина.

В началото на януари британските власти публикуваха в интернет обемисто, обновяващо се ръководство за превозвачи, достъпно и на български език. Правилата още се съгласуват, но няма шанс да отпаднат митническите и здравни проверки, попълването на митнически декларации и куп други документи.

Експертът по логистика Джон Сулоу не изглежда оптимист за бъдещето.

Странно е, сякаш се връщаме във времето. Разпечатват се купища хартия. Все едно колко компютърни системи имаш, това е връщане назад.

Британският премиер Борис Джонсън уверяваше, че търговията ще стане по-гъвкава, ако се отхвърлят оковите на европейската бюрокрация. Но напускането на единния пазар и митническия съюз донесе проверки на британските стоки, за да имат безмитен достъп до пазара на Европейския съюз и затрудни вноса от континента.

Досега фирмата на Сулоу е придвижвала около 10 000 камиона със стоки годишно с баланс между вноса и износа. През януари износът почти е изчезнал, а цената на вносните стоки е скочила. В тази ситуация идват нови промени.

Вече променяме веригите за снабдяване. Виждате корабите, които пристигат от Ирландия. Мнозина ще изоставят Дувър.

Според експерти сделките с други държави няма скоро да компенсират търговията с ЕС. А пътуването на европейските превозвачи отвъд Ламанша вече е сложно и несигурно.

Много неща зависят от реакцията на европейските превозвачи. Не виждам защо ще искат да идват тук и да понасят това - времето е пари и те не могат да рискуват да попаднат в тази каша.

Джон Суолоу споделя, че докато разяснява на клиентите си сложните промени, понякога се пита какво печели от тях. И добавя: "Не мога да разбера защо си причинихме това".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрогиран без книжка открадна такси във Варна, заловиха го в Шумен
Дрогиран без книжка открадна такси във Варна, заловиха го в Шумен
За втори път отмениха надбягването с бикове в Испания
За втори път отмениха надбягването с бикове в Испания