НОВИНИ

Музеите на Ватикана отварят врати в понеделник

ученик пловдив направи макет базиликата bdquoсвети петър ватикана
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:30, 30.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Ватиканските музеи, включително Сикстинската капела, заявиха, че ще отворят отново в понеделник, след като бяха затворени 88 дни поради ограничения заради коронавируса - най-дългото затваряне от Втората световна война насам, съобщи АФП.

Световноизвестните колекции ще отворят вратите си за обществеността от понеделник до събота, но посетителите трябва да резервират предварително билети и ще им бъдат дадени времеви слотове за вход.

Кураторите използваха затварянето, предизвикано от мерките на италианското правителство, въведени за спиране на разпространението на COVID-19, за извършване на поддръжка и ремонтни дейности. Това включва внимателно почистване на стенописите от XV век в Сикстинската капела, която обикновено привлича шест милиона посетители годишно.

"Музеите на папата ви очакват с удоволствие!" се казва в изявление.

Новината идва на фона на облекчаване на ограниченията заради коронавируса, като всички италиански региони, с изключение на пет, попадат в категорията с нисък риск "жълто" от понеделник.

Това позволява на баровете и ресторантите да отворят отново през деня, заедно с музеите.

Колизеят в Рим и Форумът също трябваше да отворят отново в понеделник, въпреки че ще останат затворени през уикендите. Италианските острови Сицилия и Сардиния и регионите Умбрия, Апулия и автономната провинция Южен Тирол са единствените райони, все още подложени на по-строги ограничения в средно рискови „оранжеви“ зони.

Цялата страна обаче остава обект на нощен полицейски час, по силата на който сервирането в барове и ресторанти трябва да приключи в 18.00 часа.

Италия беше първата европейска държава, която се сблъска с пълната сила на пандемията в началото на 2020 г. Блокирането в цялата страна, сривът на туристическата търговия и широкото затваряне оттогава доведоха икономиката до дълбока рецесия, докато почти 88 000 души с вируса са починали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството с позиция за гражданството на д-р Абдулах Заргар от Исперих
Президентството с позиция за гражданството на д-р Абдулах Заргар от Исперих
Българските граждани в Чехия ще могат да гласуват в посолството ни в Прага
Българските граждани в Чехия ще могат да гласуват в посолството ни в Прага