НОВИНИ

МВР и прокуратурата: Престъпността продължава да намалява

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:14, 04.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Криминално
Слушай новината

Продължава намаляването на престъпността в страната - за тази тенденция съобщиха от прокуратурата и МВР.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР изнесоха данни, според които се бележи спад на кражбите, грабежите, телефонните измами, убийствата. Похвалиха се и с успешни операции и много задържани.

По линия на борбата с конвенционалната престъпност през 2020 г. в страната са проведени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат са разкрити над 2306 престъпления и в качеството на обвиняеми са привлечени 1186 лица.


Телефонните измами през 2020 г. отбелязват спад от 77%. Мобилните оператори са отчели 29049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222605 позвънявания за 2019 година. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл! Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.



За периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни, замесени в престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Златков 29-ти в гигантския слалом в Банско, нова титла за Фюрщайн
Калин Златков 29-ти в гигантския слалом в Банско, нова титла за Фюрщайн
Ливърпул и Лайпциг ще играят отново в Будапеща
Ливърпул и Лайпциг ще играят отново в Будапеща