НОВИНИ

МВР ще издава документи за самоличност за гласуване и в изборния ден

мвр съдейства граждани без валидни документи самоличност гласуват
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:43, 28.03.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с предстоящите парламентарни избори на 2 април е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, съобщиха от МВР.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в Областната дирекция на МВР и РУ при ОДМВР за дните от 28 март до 1 април от 8.30 до 17.00 ч. и на 2 април от 8.30 до 19.00 ч.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта удостоверение може да се издаде във всяко Районно управление и Областна дирекция на МВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно само за 2 април. То се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за Народно събрание, напомнят от МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добро начало на сезона за таланта в мотокроса Дани Цанков
Добро начало на сезона за таланта в мотокроса Дани Цанков
Освободиха вратаря на Перу без обвинения в Мадрид след спречкването с полицията пред хотела на отбора
Освободиха вратаря на Перу без обвинения в Мадрид след спречкването с полицията пред хотела на отбора