НОВИНИ

Дебатът на водещите кандидати за председател на Европейската комисия в Брюксел

БНТ 2, заедно с всички останали обществени телевизии в ЕС, излъчи дебата на живо с публика

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:21, 23.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Петима кандидати за поста председател на Европейската комисия се изправиха един срещу друг в дебат. Той се проведе в Брюксел и беше организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и Европейския парламент. Те отговаряха на въпроси от шест ключови теми преди предстоящите европейски избори. БНТ 2, заедно с всички останали обществени телевизии в ЕС, излъчи дебата на живо с публика.

Визиите си за бъдещето на Европа и за решаването на най-тежките проблеми пред нея представиха петима претенденти с голям политически опит на европейската сцена - Урсула фон дер Лайен от ЕНП, Никола Шмит от Партията на европейските социалисти, Тери Райнтке от Европейската зелена партия, Сандро Гоци - "Обнови Европа сега" и Валтер Байер от Европейска левица.

Дебатът продължи 105 минути и се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Темите и реда на отговорите бяха определени предварително при строг регламент на Европейския съюз за радио и телевизия. А БНТ като член на EBU участва в реализирането на идеята гражданите да имат възможност да гледат дебата на живо едновременно в цяла Европа.

Темите, които са начело на европейския дневен ред, бяха: икономика и работни места, отбрана и сигурност, климат и околна среда, демокрация и лидерство, миграция и граници, иновации и технологии.

Зрителите задаваха въпроси към кандидатите за заплатите, за пенсионните системи, споделиха опасенията си за защитата на Европа, за разходите за отбрана, за климата и Тикток. Въпроси зададоха и 16-годишни младежи, които в Белгия, Германия, Австрия и Малта ще могат да гласуват на тези избори.

Процедурата за водещите кандидати на партиите, които да са техни номинации за поста председател на ЕК - е въведена през 2014 г. Тя се основава на персонализиране на политическите послания и залага на пряка въвръзка между волята на избирателите да подкрепят определена политическа сила и вземането на решение кой да оглави Комисията. По тази система беше избран Жан-Клод Юнкер. Но през 2019 година Урсула фон дер Лайен ограви комисията, без да е водещ кандидат. Сега ЕП отново настоява отново да се приложи процедурата на водещите кандидати и да няма споразумения при закрити врата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство на хотелиери в Слънчев бряг заради неизплатени средства за настаняване на украински бежанци
Недоволство на хотелиери в Слънчев бряг заради неизплатени средства за настаняване на украински бежанци
Николова е финалистка на обръч и топка, Калейн е с най-висок резултат на обръч на европейското по художествена гимнастика
Николова е финалистка на обръч и топка, Калейн е с най-висок резултат на обръч на европейското по художествена гимнастика