НОВИНИ

Безпрецедентна ситуация: Депутатите не успяха да изберат председател на НС - оставиха го за утре

bnt avatar logo
от БНТ
05:53, 19.10.2022 (обновена)
16063
Чете се за: 20:17 мин.
У нас
Слушай новината

48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. След две гласувания в два тура и множество почивки - до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След 8 часа заседание председателстващият Вежди Рашидов обяви, че процедурата ще продължи утре, в 10:00 часа сутринта.

Целият пленарен ден беше посветен на избор на председател. Без него на практика Народното събрание не може да заработи и да взима решения. Тежко противопоставяне, в което нито една от партиите не поиска да направи компромис. Днешната ситуация беше определена от мнозина наблюдатели като парламентарна криза.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО ОТ ДЕСИСЛАВА МАРКОВА

След като и последното прегласуване не излъчи председател, Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи заседанието да бъде прекъснато.

"Това вероятно ще се случва безброй много пъти, ако не се промени или търсенето на консенсус в залата, или правилата. Но те ако се променят, ще противоречат на Конституцията. Единственият шанс във връзка с промяна на правилата е това да се предложи друг вид гласуване. Аз обаче не съм склонна да го направя, а мисля, че е редно е да направим прекъсване на заседанието и утре то да продължи в час, който обяви председателят", каза Атанасова.

Вежди Рашидов определи предложението ѝ като разумно:

"Целия ден молехме всички вас за разум, за смирение и да се вземат важните решения, които не касаят политиката и партиите, а българския народ. Току-що получавам смс от великия актьор Христо Мутафчиев. Пита дали сме нормални, че хората с тояги се събират към парламента. Ако ние не седнем да се разберем на кръгла маса и наистина не вземем едно мъдро решение в името на българския народ, аз мисля, че народът ще измете всички нас и ще се събере на кръгла маса като 90-та година, дано не сте го забравили. Затова мисля, че предложението на г-жа Атанасова е добро - да помъдруваме още малко и в 10 часа ще продължим заседанието", каза той.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също излезе на трибуната и предложи партиите на де съберат на председателски съвет и да се обединят около една кандидатура.

"Днес на това откриване на 48-ото НС нашето задължение беше да изберем председател. Очевидно е, че с това говорене и липса на конструктивизъм и диалог, дали ще се съберем утре или вдругиден и ще повторим същото упражнение, просто е безсмислено. Така че моето предложение е за председателски съвет, на който да се опитаме да излъчим една единствена кандидатура, която да се дебатира и да се гласува. Да използваме силните думи "фарс", "цирк" или всичко останало просто няма смисъл. Нашата дейност днес е непродуктивна и това става пред очите на целия български народ и онези 3 милиона негласуващи, които не е ясно дали пък на следващите избори няма да решат да гласуват".

КАК СЕ СТИГНА ДО ТАЗИ СИТУАЦИЯ?

Четирима бяха първоначално номинираните за поста - Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България".

На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласуване никой от кандидатите не получи подкрепата на мнозинството.

След почивка и консултации депутатите започнаха отначало нова процедура по избор на председател на Народното събрание. При повторната процедура от ДПС предложиха своя номинация за председател на 48-ото Народно събрание в лицето на Йордан Цонев, а ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "БСП за България" издигнаха повторно своите кандидати. Така номинираните станаха петима.

И при втората процедура нито един от петимата кандидати не събра необходимите гласове. Последва втори балотаж между Никола Минчев и Росен Желязков, който също бе неуспешен.

Гласове за Никола Минчев

Гласове за Росен Желязков

Доц. Киселова за избора на председател: Изходите са няколко и подлежат на договорка в пленарна зала

От ГЕРБ-СДС обвиниха "Продължаваме промяната", че нарочно създават конституционна криза с целта да няма работещ парламент. От ПП отговориха, че конституционната криза не започва от днес, а днес просто става ясно, че ГЕРБ-СДС не успява да събере мнозинство в покрепа на своя кандидат.

"На път сме да сътворим конституционна криза и да блокираме законодателната власт. Трябва да направим нов опит да бъде избран председател. Заявката кой ще бъде управляващ, кой опозиция и кой ще се държи конструктивно и кой анархично така ще бъде изпълнена със съдържание", заяви Десислава Атанасова от трибуната. Тя отново издигна кандидатурата на Росен Желязков за председател на НС.

Асен Василев отговори, че най-нормалното нещо е първата политическа сила да си осигури мнозинство за избор на председател на НС и изтъкна, че "Продължаваме Промяната" номинира Никола Минчев за председател на Народното събрание.

Йордан Цонев от ДПС отговори от трибуната, че никое НС, с изключение на предишното, не е образувало мнозинство преди да се избере председател, а след това са започвали консултации за мнозинство.

Кирил Петков заяви, че ще спазват обещанията, които са дали предизборно, за да не измамят половин милион гласоподаватели, както и да решават проблемите на хората. Няма да има безпринципна диалогичност и сделки под масата, каза Петков и призова ГЕРБ-СДС да направят стъпка встрани, за да може това НС да избере някой, който може да събере доверието на депутатите.

От "Възраждане" отново издигнаха Петър Петров за председател.

Корнелия Нинова призова да бъде одобрена повторно процедурата за избор на председател на НС. От левицата също подкрепят кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на НС.

* * * *

ХРОНОЛОГИЯ НА ПЪРВИЯ ПЛЕНАРЕН ДЕН НА 48-ОТО НС

* * * *

С тържествено заседание днес беше открито 48-ото Народно събрание. След обявяването на резултатите от изборите на 2 октомври, в настоящия състав на парламента влизат 7 партии. 240-те народни избраници положиха клетва да спазват Конституцията и да се водят от интересите на народа.

Най-възрастният депутат имаше честта да открие новия български парламент. В 48-ото НС това е Вежди Рашидов.

Предвид вече посребрялата ми коса, на мен се падна да открия 48-ото НС. Живях дълго, видях много и още търся отговори. Като малко момче мечтаех да открия света, да се боря да ставам по-добър и да побеждавам. Спомням си унижението и смяната на имената, революционния порив на градинката пред Кристал, мразовитата зима на 97-ма година, гладната стачка на ВНС, протестите, песните и хората зад микрофоните. Мъдростта се ражда в паметта, а тя се изгражда в спомените. Променихме страната си, преодолявахме кризи и се борихме с бедствия, издигахме едни сваляхме други. И така дума по дума, камък по камък съградихме живота си, каза Рашидов.

Вежди Рашидов откри 48-ото НС: Отрицанието води до отрицание, моля ви за разум!

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

И пак се чудим как, защо, накъде, потопихме се в опорки и заклинания, заляхме всичко с обиди и причинихме страдания, затова ви моля, колеги - мислете. Агресията ражда само агресия, отрицанието води до отрицание на отрицанието. Така - докога? Често губим посоката си, днес е токът, утре хлябът, объркани в спорове затъваме все по-дълбоко в познатата антиутопия. Затова ви моля, колеги - мислете! В дните, когато се изправяме един срещу друг, да помним, че всеки има достойнство, близки, а зад всеки от нас седят хиляди хора. Нека се борим, но да не се обиждаме, да не се убиваме, призова Рашидов.

Моля ви за смирение, разум, нека този път излезе по-добро от всичко това. На добър час и нека бог да пази България", каза още Вежди Рашидов.

След това към депутатите от трибуната се обърна президентът Румен Радев. Той коментира, че всяко начало е заредено с надежди. Изрази надежда 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Акцентира, че пред депутатите има няколко важни задачи - бюджетът за следващата година, борбата с бедността, високите цени, ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни. Допълни, че при нужда служебният кабинет е готов със свой проектобюджет.

Радев към депутатите: Имате възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум

От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова за единство и мир. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир, каза Атанасова.

Определи ситуацията като критична. Хората не искат да плащат цената на политическото противопоставяне, те заставиха всички нас да работим заедно и нито една партия да не е в състояние да състави самостоятелно правителство, допълни още тя.

Десислава Атанасова: Разговорите между партиите са единственият шанс 48-ото НС да не се провали

От името на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че преди изборите всички са дали дума да решат проблемите на хората, всяка партия чрез своята програма, визии и възможности. ПП ще бъде конструктивна и предвидима опозиция, водени от 2 принципа - да оправдаят доверието на избирателите и да работят за решаването на истинските проблеми на всички българи. Ще настояват да не бъдат повишавани данъци, като ще работят и за таван на цените на електроенергията и на газа.

Кирил Петков: В този парламент "Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна, предвидима опозиция

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че народът е предпоставил диалог, съгласие, обединение и съединение. Видяло се е обаче, че уроците не са научени и поуките не са извлечени. Избирателите са ни избрали, за да решаваме техните проблеми, безотговорно е да се обявяваш за опозиция. От ДПС сме готови на диалог в името на гражданите, доказали сме го във времето, коментира Карадайъ. Той призова партиите да седнат на масата за преговорите.

Мустафа Карадайъ: В името на българските граждани сме готови на диалог с всички

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че България изчезва с 214 души на ден, води се опустушителна война в близост до нас, а инфлацията разяжда хилавите основи на българската икономика. На този фон цяла седмица новите депутати са се занимавали с темата дали руският посланик да присъства на първото заседание на НС. България има нужда от нови лидери, тук сме да преосновем България и да покажем, че политиката не трябва да е борба за постове, а за идеали", каза още Костадинов. По думите му страната няма повече време за губене.

Костадинов: НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че институциите трябва да дадат отговор дали могат да се справят с кризите и да дадат сигурност и добруване на българския народ. Можем, ако всяка власт поеме своята отговорност и във взаимодействие, а не във война помежду си се движим в една посока, каза Нинова. Тя акцентира, че е важно как в НС ще бъдат наредени приоритетите пред България. Тя постави 4 акцента - благосъстоянието на българския народ, финансова стабилност, борба с корупцията и гарантиране на мира за българския народ.

Корнелия Нинова: Оставаме последователни в борбата с модела на задкулисно управление

Христо Иванов от "Демократична Булгария" акцентира върху острото противопоставяне на международната сцена. Не можем да си затваряме очите за тази война и за новата епоха, която започва, заяви той. Призова България да има активно членство в ЕС и НАТО, да се грижи за собствения интерес в тях и да бъдем отговорни членове в тези съюзи. Друга фундаментална криза - политическата, след поредна вълна на масови протести България не може да формира трайно управление месеци наред, напът сме с висока вероятност да отидем към следващи избори, каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Напът сме с висока вероятност да отидем към следващи избори

От името на "Български възход" Стефан Янев каза, че българският народ очаква решения за цената на живота, доходите, бъдещето на децата на България. Ще акцентират върху три основни теми - сигурност, справедливост и солидарност. В обществото ни има 10-15 личности, които ни разделят, ще работим за одит на тези хора, коментира Янев. Който работи в интерес на гражданското общество, е добре дошъл в лодката на "Български възход", заедно да плаваме срещу течението, допълни той.

Стефан Янев: Българският народ ни изпрати тук, за да търсим решения

На първото им заседание депутатите гласуваха по азбучен ред за председател на парламента.

За издигнатия от "БСП за България" Кристиан Вигенин голяма част от депутатите се въздържаха при гласуването - 181. За бяха 27, против - 31:

"Кристиан се е доказал като човек, способен да намира общи решения. Доказал се е и сте били свидетели и преди, че той е поемал управлението на залата и се е справял с тежките ситуации. В предишния парламент беше опора и ментор на младите колеги от "Продължаваме промяната", които тогава за първи път влязоха в парламента. Подкрепата към него ще гарантира спазването на конституцията и правилника на Народното събрание. Ще гарантира и правото на изразяване и в никакъв случай - нарушаване на правата на който и да е народен представител.", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

За кандидатурата на "Продължаваме промяната" Никола Минчев бяха 74 депутати, Против - 29, 135 гласуваха "Въздържал се".

"Има традиция да се подкрепи кандидата на най-голямата партия, но при толкова фрагментиран парламент е важно да се походи мажоритарно. Никола Минчев е човекът, който при 47-Народно събрание се превърна в символ на диалогичност. Минчев знае и разбира какво е да си пръв сред равни и вярваме, че с тези негови качества той ще допринесе много за работата на Народното събрание", заяви Андрей Гюров от ПГ на "Продължаваме промяната" при представянето на кандидатурата на Минчев.

Петър Петров от "Възраждане" получи подкрепата на 27 депутати, против бяха 94, 118 се въздържаха:

"Председателят на Народното събрание е много повече от личност - трябва човек, който от една страна е професионалист, от друга да не провежда политики на потъпкване на опозицията. Адвокат Петър Петров е подходящ и има нужните качества за председател на Народното събрание, защото е професионалист с повече от 15 години опит и това личи от всичко, което показа през 47-ото Нароно събрание", каза Цончо Ганчев от ПГ на "Възраждане" при представянето на Петров.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Росен Желязков събра подкрепата на 103 депутати, против бяха 86, 51 се въздържаха:

"В традициите на парламентарната демокрация партията, спечелила изборите, излъчва председател на Народното събрание. Това е едно от неписаните, но установени правила, следващи волята на гражданите и дългогодишната парламентарна практика. Росен Желязков е отличен юрист, диалогичен човек, опитен и балансиран администратор. Той може да търси консенсус, да гарантира спазване на правилата и да носи отговорност. Ще ви кажа и какво не може Росен Желязков - не може да се крие зад чужда отговорност и няма да наложи за норма правото на силата за сметка на силата на правото", заяви Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС при представянето на номинацията на Желязков.

След това председателстващият заседанието обяви 15 минути почивка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи максимални температури днес
По-високи максимални температури днес
Даниел Крейг получи същото кралско отличие като Джеймс Бонд
Даниел Крейг получи същото кралско отличие като Джеймс Бонд