НОВИНИ

Националките U18 с нова победа на европейското първенство в Плоещ

Две поред за баскетболистките на Маргарита Маринкова в северната ни съседка

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:25, 03.08.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Националките U18 с нова победа на европейското първенство в Плоещ
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за девойки до 18 години постигна втора поредна победа на европейското първенство в Плоещ, Дивизия Б. Момичетата на Маргарита Маринкова надвиха Ирландия с 68:64 в мач от втория кръг в група А. В зала "Поливалента" българките минаха през доста трудни моменти, но в края се добраха до ценния успех и увеличиха шансовете си за продължаване напред.

Младите "лъвици" оглавиха временното класиране в групата с две победи и все още не знаят какво е загуба в северната ни съседка. Утре (неделя) българския тим ще играе с Гърция от 18:30 часа българско време.

Епизодични изяви на Грейс Прентър и Ава Уолш позволиха на ирландките да мечтаят за двуцифрена преднина в началото. Постепенно Деница Манолова и Ванеса Кокалова обединиха усилията си, за да могат символичните гости да се доберат до равенството при 15:15 след 10 минути игра.

Нито един от двата отбора не успя да вземе надмощие в хода на втората част. Въпреки че Деница Манолова и Гергана Маданкова дадоха крехка преднина на българките, символичните домакини често намираха начин да се доберат до равенството. Това обаче не спря младите „лъвици“ да оформят 31:29 на голямата почивка в тяхна полза.

Българският тим стартира силно второто полувреме и продължи да се чувства комфортно в ролята на водач чрез Ванеса Кокалова, Маданкова и Манолова. Ирландският отбор се държеше близо с помощта на Прентър и Уолш, но българките стигнаха до разлика от 5 точки в края на предпоследния период.

Ситуацията се запази идентична и в началото на финалната десетка. Точните стрелби на Емма Толан и Прентър направиха така, че ирландките да се поздравят с пълния обрат с по-малко от 8 минути до финалната сирена. Последва светкавичен отговор от Елена Драгоева, Димана Костова, Манолова и Маданкова, които върнаха спокойствието на младите „лъвици“ и подпечатаха победата им.

Деница Манолова блесна за победителките с още едно впечатляващо представяне, тзи път от 21 точки и 18 борби. Гергана Маданкова допринесе за успеха с 18, 8 овладени под двата ринга топки и 5 асистенции, Елена Драгоева завърши с 12 точки и 7 завършващи подавания.

Грейс Прентър бе най-добра за ирландките с 24 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пето олимпийско злато за легендата Теди Ринер
Пето олимпийско злато за легендата Теди Ринер
Бащата на Имане Хелиф: За мен е чест да имам такава дъщеря (ВИДЕО)
Бащата на Имане Хелиф: За мен е чест да имам такава дъщеря (ВИДЕО)