НОВИНИ

Националната детска болница трябва да бъде построена за 28 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 11.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
националната детска болница построена месеца
Слушай новината

Детският хирург проф. Христо Шивачев и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова влизат в Обществения съвет за изграждането на Национална педиатрична болница, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Сградата на бъдещата Национална педиатрична болница трябва да бъде построена за е 28 месеца. Това сочи план-графикът на дейностите по проекта. Той е представен пред Обществения съвет в Министерство на здравеопазването от изпълнителния директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД Николай Борисов на 4 декември, посочват от ведомството.

Според разписаното в него, до края на месец декември 2023 г. трябва да бъде предоставен анализ „Оценка на нуждите за създаване на Национална педиатрична болница в град София“, изпълнен от екип на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В същия период – до края на годината, предстои и сключването на Споразумение с ЕИБ за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по изготвянето на три доклада – „Структура, обхват и капацитет“ на Националната педиатрична болница (НПБ), „Функционална програма (техническо задание)“ и „Обхват на оборудване и обзавеждане“. Заданията трябва да бъдат изпълнени в срок от 24 седмици след подписване на Споразумението.

Паралелно с това, трябва да бъде изготвено геоложко и хидрогеоложко проучване на терена, а след приключване на процедурите по обжалване на обществената поръчка, ще стартира и събарянето на съществуващите сгради в определения терен.

Зададените срокове за проучването на терена и събарянето на сградите са съответно 12 и 28 седмици от датата на стартиране.

След това предстои издаването на виза за проектиране на бъдещия обект. Когато документът бъде издаден, ще се премине към обявяване на процедура по избор на проектант и авторски надзор на болничен комплекс.

Заложеният срок за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца.

При готов проект, той следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което издава и разрешението за строеж. На базата на това разрешение се обявява процедура за избор на изпълнител за изграждането на детската болница.

Когато сградата е факт МРРБ трябва да издаде Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Междувременно следва да бъдат обявени и процедури за избор на доставчици за оборудване и обзавеждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верона с Радостин Стойчев и Алекс Грозданов надвиха Милано на Матей Казийски в петгеймов сблъсък в Италия
Верона с Радостин Стойчев и Алекс Грозданов надвиха Милано на Матей Казийски в петгеймов сблъсък в Италия
Затопля се, нов сняг в петък - какви температури ни очакват
Затопля се, нов сняг в петък - какви температури ни очакват