НОВИНИ

Над 190 държави се включват в инициативата "Часът на Земята"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:59, 25.03.2023
Чете се за: 01:55 мин.
Общество
Слушай новината

С идеята да дадем почивка на нашия общ дом - Земята, в този час е в ход глобалната инициатива "Часът на Земята". За час да бъдат изгасени или приглушени светлините по цял свят, за да намалим енергията, която идва от природните ресурси. А и повод да помислим по какъв начин нашата дейност се отразява на дивия свят и биоразнообразието.

Целият свят отбелязва "Часът на Земята" за 16-и път. По традиция той настъпи първо в Сидни със спирането на светлините на Операта. 190 държави се включват тази година в инициативата.

За 60 минути ще бъдат загасени светлините на Биг Бен, Акропола, небостъргачите в Хонконг, кулата Бурж Халифа в Дубай, базиликата Свети Петър, статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. Над 7000 градове отбелязват тази година инициативата. Русия обяви, че бойкотира глобалното събитие.

У нас инициативата ще бъде отбелязана за поредна година. Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Софийската градска художествена галерия, Националната опера и балет, Народният театър "Иван Вазов" и Българската народна банка са част от институциите, чието осветление ще бъде намалено.

В София светофарите на кръстовищата на бул. "Александър Стамболийски" – бул. "Витоша", бул. "Витоша" - ул. "Алабин" и бул. "Патриарх Евтимий" - бул. "Витоша" ще светят със зелени сърца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Нефтохимик 2010, Левски, Хебър, Дея спорт и ЦСКА в НВЛ при мъжете
Победи за Нефтохимик 2010, Левски, Хебър, Дея спорт и ЦСКА в НВЛ при мъжете
Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус
Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус