НОВИНИ

Над 23 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:19, 10.02.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърли 23 000. На фона на усилията на спасителите расте отчаянието и разочароването на хората до които помощ не достига. Четвърта нощ температурите са под нулата.

В Газиантеп хиляди семейства спят в колите си и в импровизирани палатки, леглата не достигат в джамиите и училищата, превърнати в подслони. Жителите на сирийския град Алепо отчаяно се нуждаят от отопление - студът заплашва да отнеме още животи - този път сред хората, останали без дом.

Елбистан - епицентърът на второто мощно земетресение в Турция, е обграден от множество малки села. Дотам обаче помощ не пристига или това става твърде бавно заради лошото време и отдалечеността на района. В заснежените околности на призрачния град хората идват да вземат помощите направо от микробусите.

Заради липсата на палатки автомобилите са единственият подслон за мнозина. Местните казват, че помощта е започнала да идва едва вчера, камионите не могат да достигнат селата в тази част на Южна Турция.

Президентът Ердоган продължава обиколката на засегнатите от трагедията райони. В окръг Адъяман той съобщи, че за жертвите на земетресението ще бъдат предоставени помощи за наем в продължение на една година. По думите на Ердоган приоритетно ще бъдат построени нови сгради.

Сирийският му колега Башар Асад за първи път се появи на публично място след опустошението. Той посети болница в Алепо и осъди реакцията на Запада след трусовете.

Помощта до Сирия стига много трудно заради логистични проблеми, но и заради факта, че част от най-засегнатите райони се контролират от опозицията.

Там вече пристигнаха първите камиони с хуманитарна помощ, но според сирийската гражданска защита "Бели каски" това не е специална подкрепа, а част от периодичните доставки на ООН. Оборудването, отчайващо необходимо, за да се извадят хората под развалините, така и не идва.

"Нека ви опиша ситуацията честно - истинска катастрофа. ООН трябва да се извини на сирийския народ за липсата на подкрепа и за разочарованието, което причини, заставайки на страната на престъпниците в Сирия, че остави хората без храна и подслон. До днес те не са получили никаква помощ", заяви Раед ал Салех, ръководител на сирийската гражданска защита.

Заради гражданската война Сирия е разпокъсана и много части отдавна са труднодостъпни за международните хуманитарни организации.

През първите дни след земетресението пристигаха доставки от приятелски на режима на Асад страни като Русия, Иран и ОАЕ. Но цели райони в Северозападна Сирия остават практически откъснати, защото хуманитарната помощ за тях може да мине само през Турция или през контролираните от правителството територии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: Има коалиционно споразумение между ДБ и ПП, ще се явим заедно на изборите
Ивайло Мирчев: Има коалиционно споразумение между ДБ и ПП, ще се явим заедно на изборите
Иван Иванов не даде гейм на украинец и се класира за полуфиналите на турнир от ITF в Испания
Иван Иванов не даде гейм на украинец и се класира за полуфиналите на турнир от ITF в Испания