НОВИНИ

Над 280 дка гори са изгорели в Русенско от началото на годината

280 дка гори изгорели русенско началото годината
bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 30.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Регионални

От началото на тази година в област Русе са бушували няколко по-сериозни пожара, в резултат на които са унищожени 287 декара гора, като преобладаващата част от тях малко над 227 декара е иглолистна.

Отделно 80 декара ечемик също са изгорели, като те са били в землището на община Бяла, а броят на пожарите в сухи треви до днес е 277.

Основната причина е небрежност при боравене с огън при палене в частни дворове, сухи треви и крайпътни ивици, а от там опасността огнената стихия да се прехвърли в съседни горски територии, стърнища или земя с посеви рязко се увеличава, стана ясно по време на среща между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Валентин Красналиев.

Средно по 28 пожарникари и 20 автомобила лек и среден клас за комбинирано пожарогасене, от които 16 с повишена проходимост са в денонощна готовност за справяне с възникнали бедствия на територията на област Русе.

Огнеборците уверяват още, че разполагат и с допълнителна специализирана техника, с която могат да реагират при всяка аварийна ситуация, предвид очакваните екстремно високи температури в цялата страната днес и през следващите няколко дни, както и от високия риск от пожари.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аспаруховият мост във Варна без осветление заради кражби на захранващи кабели
Аспаруховият мост във Варна без осветление заради кражби на захранващи кабели
Туроператорите могат да кандидатстват за 35-те евро за чужд турист в чартър
Туроператорите могат да кандидатстват за 35-те евро за чужд турист в чартър