НОВИНИ

Най-голямата хакерска атака в Австралия - изтекли са лични данни на над 9 милиона души

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:46, 23.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В Австралия се случи най-голямата хакерска атака на континента. Предполага се, че са засегнати личните данни на около 40% от населението на страната. Става дума за клиентите на втората по-големина телекомуникационна компания на територията. От ръководството се извиниха за изтичането на данните и увериха, че работят със съответните органи, за да изяснят кой стои зад атаката и каква точно информация е станала достъпна неправомерно.

Вторият по-големина телекомуникационен оператор ще се свърже с близо 10 милиона от клиентите си, за които се предполага, че за засегнати от мащабната хакерска атака. Нерегламентирано достъпени са адреси, данни от шофьорски книжки, номера на паспорти.

"В информационното пространство се разпространява информация за 9 милиона и 800 хиляди потребители. Искам да кажа, че това е възможно най-лошия сценарий. Имаме основание да смятаме, че броят е значително по-малък, но работим активно, за да изясним какво точно за получили хакерите. И нещо важно важно - в атакуваната база данни няма финансови параметри. Няма пароли и т.н.", каза Кели Байер Росмарин, изпълнителен директор на компанията.

Като телекомуникационен гигант, компанията е обект на хакерски атаки и към момента успешно е успявала да опази данните на клиентите и потребителите си.

"Тази атака не прилича на никоя, която сме виждали преди, и за съжаление е успешна. Заедно с компетентните органи се опитваме да разберем какво точно е изтекло като данни", каза Кели Байер Росмарин.

Полицията и властите с ресор "Киберсигурност" продължават разследването на най-голямата хакерска атака в Австралия. А от засегнатата компания приканват абонатите си да сменят паролите си и да се свържат с институциите, които разполагат с тяхна чувствителна информация, за да се предотврати потенциално неправомерното им използване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистът Николай Грозев: Надявам се Балкан да спечели титлата и през новия сезон
Баскетболистът Николай Грозев: Надявам се Балкан да спечели титлата и през новия сезон
Саша Илич: Направих си изводите след загубата от Левски (Видео)
Саша Илич: Направих си изводите след загубата от Левски (Видео)