НОВИНИ

Наказателен съд със съдебни заседатели ще гледа делото на атентаторите от Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:04, 05.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
летище завентем приема първите полети атентата март
Слушай новината

Десетима обвинени по делото за терористичните атаки в Брюксел на 22 март 2016 година ще бъдат изправени през наказателен съд в Белгия, реши днес първоинституционален съд в белгийската столица.

Наказателният съд в Белгия не е постоянно юрисдикция, той се свиква при дела, свързани с особено тежки престъпления. Наказателният съд се състои от трима магистрати, които не се произнасят за вината на обвиняемите.

Дали те са виновни ще решат 12 съдебни заседатели, които се определят чрез жребий сред белгийското население. Всеки белгиец на възраст между 28 и 65 години, който не е бил осъждан на лишаване от свобода за повече от 4 месеца или на принудителен труд за повече от 60 часа, може да бъде призован за съдебен заседател.

Ако обвиняемите бъде признат за виновни, професионалните съдии и съдебните заседатели заедно ще определят какво наказание да им бъде наложено. Решението по този въпрос се взима с абсолютно мнозинство.

Обвиняемите в делото за атентатите в Брюксел бяха 13. Трима от тях бяха оправдани от първата инстанция на съда.

В атентатите на 22 март 2016 г. на летището Завентем и на метростанция Малбек в Брюксел загинаха 32 души, а над 300 бяха ранени. Атаките в Брюксел станаха няколко месеца след атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г. и бяха организирани от една и съща терористична клетка на Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насер Ал-Атия спечели третия етап на Рали Дакар
Насер Ал-Атия спечели третия етап на Рали Дакар
Стана ясно срещу кого започват тримата ни представители в Анталия
Стана ясно срещу кого започват тримата ни представители в Анталия