НАП с указания: Кога ще плащаме 9% в ресторант и кога 20 на сто ДДС

от БНТ
15:19, 30.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
нап указания плащаме ресторант сто ддс
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите с указания за прилагането на диференцираните ставки на данък върху добавената стойност.

Ако консумираме храна в ресторант, ставката ще бъде девет на сто, ако вземем храната за вкъщи или я поръчаме, ставката ще бъде 20 на сто, обясни пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

От 1 юли с 9% ДДС ще се облагат освен ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени.

По-ниската ставка е за самата ресторантьорска или кетъринг услуга, а не за хранителните продукти, заради това има разлика в облагането спрямо това къде се консумира поръчаната порция, обясни той.

"Ако пицата е наядена без значение колко, тя запазва 9-процентното си ДДС, а когато човек влезе в пицарията, поръча пицата и я отнесе в кутия, тогава тази пица за вкъщи се облага с 20-процентно ДДС", коментира Бъчваров.

Хранителните продукти, продавани в магазини, павильони и вендинг машини, остават с 20-процентна ставка. Алкохолът, бирата и виното - също.

"Промени за потребителите не очакваме никакви, защото хипотезата намаляване на цените изглежда малко вероятна. По-вероятният сценарий е запазване на текущите цени непроменени и респективно малко по-голям марж, който обичайно остава на разположение на търговеца", допълни Бъчваров.

Диференцираната ставка важи от утре до края на 2021 година и е част от мерките за подпомагане на конкретни браншове, засегнати от кризата с коронавируса.

Към момента с 9% ДДС се ползват единствено хотелиерските услуги.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спад на икономиката заради пандемията, отчита Министерство на финансите
Спад на икономиката заради пандемията, отчита Министерство на финансите
Безлихвени заеми за 44 млн. е взел българинът в COVID кризата
Безлихвени заеми за 44 млн. е взел българинът в COVID кризата