НОВИНИ

Напрежение в НС заради отсъствието на Кирил Петков и казусът с руските дипломати

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:35, 01.07.2022 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Часове преди да изтече руския ултиматум за оттегляне на решението за изгонване на 70 руски дипломати, в Народното събрание се стигна до напрежение. Причината - отсъствието на премиера Кирил Петков от редовния блицконтрол.

От опозицията заявиха, че имат много въпроси към премиера. От "Има такъв народ" поискаха 30 минути почивка, за да бъдат извикани в НС премиерът Петков, вицепремиерът Василев и външният министър Теодора Генчовска. Те не дойдоха, а дебатът продължи на тема: отношенията ни с Русия.

"Има такъв народ" изтъкнаха, че на закритото заседание за руските дипломати премиерът ги е гледал в очите и е лъгал.

Няма невинни, всички сме виновни, каза вицепремиерът Корнелия Нинова и предупреди, че има огромна опасност от скъсване на дипломатическите отношения с Русия.

ГЕРБ изтъкнаха, че от всички институции само Народното събрание работи в момента.

"Възраждане" внасят сигнал до прокуратурата за злоупотреба със служебно положение на Кирил Петков.

"Премиерът Кирил Петков е наредил еднолично устно на ДАНС да му намерят 70 човека. Външно са се възпротивили. На писмени запитвания на Външно, Лена Бориславова е посочила. Принципът е аз познавам Пешо, ти познаваш Гошо, значи са шпиони. Щото то свалихме от власт - ние на 8 се изтеглихме, на 9 той ги гони. Колеги от ИТН, вие сте шпиони. И ако стане нещо с горивата и с АЕЦ, защото сме зависими. Руските шпиони трябва да бъдат махнати, но останалото и последствията", каза Тошко Йорданов.

Митева за руските дипломати: Като напуснахме правителството е настъпила паника, премиерът започнал да действа еднолично

"Днес ще внесем сигнал в прокуратурата за извършено от Петков злоупотребя със служебно положение", каза Костадин Костадинов.

"Възраждане" внасят сигнал до прокуратурата за злоупотреба със служебно положение на Кирил Петков

"Да не се крият като жени в някое мазе, а да дойдат тука", каза Тошко Йорданов.

"Това е сексистко и обиждате дамите", каза председателят Мирослав Иванов.

"Поправям се - да не се крият като зайци", допълни Йорданов.

"Ние имаме въпроси към премиера, въпреки че сме на тръни да не ни вкара в друга криза. Не разбираме какъв неотложен ангажимент има Петков, че да не дойде в НС. При положение, че вчера НС беше единствената институция, която работи да ни изкара от тази безизходица. Тази държава има една единствена институция, която се опитва да поеме отговорност - не премиера, президента, не е съдебната системата. Парламентът се опитва да ни извади от кризата. Всички се крият като мишки. Поканете Генчовска да отговоря тука. То не беше за Македония, то не беше за Русия. Премиерът казва, че тя е отговорна за всичко", каза Тома Биков.

"След 2 часа може да сме пред хипотезата - скъсване на дипломатическите отношения. И ако се спрат доставките, може да се изправим пред криза. Ако се беше стигнало до вземане на институционално решение - това е друго. Но изведнъж се оказва, че всички са били информирани, но никой не е вземал решение. Няма невинни. Всички сме виновни", каза Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова излезе с конкретно предложение за изгонените руски дипломати:

"Кирил Петков да заяви, че няма да се кандидатира, да уволни заместник-министъра, който е подписал тая нота, президентът да уволни шефа на ДАНС. И НС да приеме решение министърът на външните работи да отмени тази нота. Да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателство, че са шпиони и да се връчи нота да напуснат".

"Аз не виждам каква е нашата вина. Да ги назовете виновните. Министерският съвет, че е в оставка, не е алиби да нарушава Конституцията и законите на страната. Ставате съучастници на Кирил Петков, Асен Василев и цялата им група", каза Мустафа Карадайъ.

От опозицията настояват за друг ден и час, в който премиерът Петков и вицепремиерът Василев да бъдат изслушани.

По-късно се стигна до ново напрежение и размяна на реплики между "Продължаваме промяната" и "Възраждане" в зала. В центъра на конфликта бяха Цончо Ганев от "Възраждане" и Искрен Митев от "Продължаваме промяната". Председателят на парламента пое ангажимент да проучи въпроса.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Фернандеш не смята, че Манчестър Юнайтед ще изпусне Роналдо
Бруно Фернандеш не смята, че Манчестър Юнайтед ще изпусне Роналдо
Атанас Атанасов, ДБ: Много нарастват шансовете да има правителство
Атанас Атанасов, ДБ: Много нарастват шансовете да има правителство