НОВИНИ

НАСА чества годишнината от първите снимки на телескопа "Джеймс Уеб"

наса чества годишнината първите снимки телескопа джеймс уеб
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:52, 12.07.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

НАСА ще покаже днес ново изображение, направено от космическия телескоп "Джеймс Уеб" - точно една година след публикуването на първите му снимки на Космоса, които изумиха света, предаде АФП.

НАСА представи първата снимка с най-отдалечените места в Космоса

На 12 юли 2022 г. НАСА представи първите цветни изображения от новата си космическа обсерватория - мъглявини и групи галактики. Събитието отбеляза началото на научните операции на това технологично чудо, работещо на 1,5 милиона километра от Земята.

За първата годишнина НАСА не разкрива още нищо за новото изображение. Космическата агенция планира да погледне назад към тази първа година на открития в живо видеопредаване в интернет, а също така са планирани събития на местно ниво в САЩ.

През изминалата година "Джеймс Уеб" осигури изображения с безпрецедентна прецизност. Космическият телескоп наблюдава най-отдалечената галактика, откривана досега, за първи път измери температурата на далечни скалисти планети, които са "братовчеди" на Земята, и наблюдава много млади звезди и черни дупки.

НАСА публикува още снимки, направени от телескопа "Джеймс Уеб"

"Джеймс Уеб" вече разтърси разбирането ни за Вселената, а потокът от научни изследвания, направени въз основа на наблюденията му, е постоянен.
Една от основните мисии на телескопа е да изследва много младата Вселена. Друга основна изследователска област е изучаването на екзопланети - планети извън Слънчевата система. Той също така трябва да ни помогне да разберем по-добре формирането и жизнения цикъл на звездите.

В допълнение към тези постижения широката общественост имаше възможност да се наслади на някои изумителни изображения. През октомври "Джеймс Уеб" засне емблематичните Стълбове на сътворението - огромни структури от газ и прах, изобилстващи от звезди в процес на формиране, на 6500 светлинни години от Земята, в галактиката Млечен път.

Изстрелването на летящата обсерватория на стойност 10 млрд. долара на борда на ракета "Ариана 5" в края на 2021 г. беше кулминацията на десетилетия работа. Тя е наследник на космическия телескоп "Хъбъл", който все още е в експлоатация.

За разлика от "Хъбъл", който наблюдава Вселената основно във видимия спектър, "Джеймс Уеб" работи в инфрачервения диапазон. Това му позволява да открива много по-слаба светлина и следователно да вижда много по-далеч. Тъй като тази дължина на вълната е незабележима за човешкото око, изображенията след това се "превеждат" във видими цветове. Телескопът "Джеймс Уеб" разполага с достатъчно гориво, за да работи 20 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морето изхвърли битови отпадъци на Южния плаж във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)
Морето изхвърли битови отпадъци на Южния плаж във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)
Министрите на отбраната на страните от НАТО разгледаха ключови аспекти в областта на възпирането и отбраната
Министрите на отбраната на страните от НАТО разгледаха ключови аспекти в областта на възпирането и отбраната