НОВИНИ

"НАТО 2030": Как съюзът ще излезе от "мозъчната смърт"

Александър Марков
от Александър Марков
20:38, 13.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

НАТО, за която френският президент Еманюел Макрон обяви, че е в "мозъчна смърт", ще се реформира. Специален план на генералния секретар под надслов "НАТО 2030" трябва да направи Алианса по-силен. Една от мерките в плана е създаването на коалиция на желаещите за военни операции.

През 2019 г. френският президент Еманюел Макрон обяви, разочарован:

"Това, през което преминаваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО... Липсва каквато и да било координация на стратегическото взимане на решения между САЩ и съюзниците в НАТО. Никаква."

Последваха още разногласия в Алианса:

03.12.2019 г. Доналд Тръмп, президент на САЩ (2016-2020 г.): Това е много, много гадно изявление за всички останали 28 държави членки.

03.12.2019 г. Еманюел Макрон, президент на Франция: Думите ми разтърсиха някои хора, но аз държа на казаното.

Година и три месеца по-късно планът "НАТО 2030" трябва да реформира Алианса и да го направи по-силен и гъвкав, за да отговори на поредица предизвикателства: възходът на Китай, заплахата по Източния фланг и вътрешните разделения.

Две са основните промени: ще бъдат сформирани коалиции на желаещи от 29-те за военни операции. Вето върху решенията на блока ще бъде налагано по-трудно. Целта: да бъдат решени вътрешни конфликти между съюзници.

Виждаме например една Турция, която е в директни действия срещу страна-съюзник от НАТО. Виждаме въобще напрежение по отношение на Либия. Италия и Франция са от двете страни на конфликта, заяви Весела Чернева, Европейски съвет за външни отношения.

Трето - НАТО трябва да направи технологичен скок.

Изкуственият интелект, технологиите за лицево разпознаване, автономни оръжейни системи, квантови компютри - всичко това не само променя обществата ни, но и начинът, по който ще се водят конфликтите в бъдеще, категоричен е Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Основните заплахи за Алианса, според Плана 2030, са възходът на Китай, което ще е събитието на столетието, и Русия.

За България реформата в НАТО означава по-активна роля.

България ще трябва да участва в коалиции, защото никой няма оттук нататък да бъде просто част от НАТО заради самото членство, ще трябва да бъде активен участник във всичко, което НАТО планира и прави, допълва Весела Чернева.

Планът "НАТО 2030" ще бъде гласуван от лидерите на страните членки в средата на тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следователите избират нов член на ВСС дистанционно
Следователите избират нов член на ВСС дистанционно
Бизнесът по морето иска зелени коридори за румънци по Великден
Бизнесът по морето иска зелени коридори за румънци по Великден