НОВИНИ

Навални: Google и Apple са съучастници на Путин

навални google apple съучастници путин
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:18, 23.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Намиращият се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални обвини Google и Apple, че действат като „съучастници“ на Кремъл, след като компаниите премахнаха приложението му за гласуване по време на парламентарните избори в страната миналата седмица.

„Ако нещо ме изненада на последните избори, не беше, че (президентът Владимир) подправи резултатите, а колко послушно всемогъщите технологични гиганти се превърнаха в негови съучастници“, написа Навални в Туитър.

Apple и Google премахнаха управляваното от опозицията приложение „Интелигентно гласуване“, което съветва привържениците как да гласуват срещу съюзниците на Кремъл миналия петък.

Съюзниците на Навални обвиниха технологичните гиганти в "цензура". Критикът на Кремъл заяви, че технологичните гиганти се управляват от "страхливи и алчни" хора.

„Те зоват за „превръщането на света в по-добро място“, но вътре в себе си са лъжци и лицемери”, каза той, цитиран от АФП.

Западът осъди остро решението на Русия за организациите, свързани с Навални

Навални каза също, че е "ужасно разстроен и разочарован" от Павел Дуров, ръководител на приложението за съобщения Телеграм. Ботът за интелигентно гласуване също изчезна от приложението по време на изборите.

Роденият в Русия Дуров каза, че следва Apple и Google, които „диктуват правилата на играта за разработчици като нас“.

Източници, запознати с решението на Google и Apple, заявиха, че този ход е предприет под натиска на руските власти, между които заплахи за арест на местния персонал на технологичните гиганти. Кремъл приветства този ход, заявявайки, че технологичните гиганти са се съобразили с "буквата и духа" на руското законодателство.

Руската опозиция обвини властите в масови измами с гласове след тридневното гласуване, в което управляващата партия „Единна Русия“ спечели огромно мнозинство. Изборите дойдоха след мащабна репресия срещу противниците на Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтича срокът за подаване на оферти за доставка на машини за гласуване
Изтича срокът за подаване на оферти за доставка на машини за гласуване
Одобриха законопроект срещу олигарсите в Украйна
Одобриха законопроект срещу олигарсите в Украйна