НОВИНИ

Наводненията в Словения са причинили щети за няколко милиарда евро

словенският премиер щетите наводненията възлязат няколко милиарда евро
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:48, 08.08.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Катастрофалните наводнения, причинени от силната буря, която връхлетя Словения през уикенда, причиниха смъртта на най-малко шестима души, а материалните щети се очаква да достигнат няколко милиарда евро, каза словенският премиер Роберт Голоб, цитиран от местните медии.

Хиляди словенски граждани бяха евакуирани от домовете си в Северозападна и Централна Словения, докато армията, пожарникарите и спасителите се опитват да освободят други и да разчистят улиците. Проливни дъждове заливаха почти две трети от страната дни наред, като разрушиха сгради и мостове.

"Щетите ще възлязат на няколко милиарда евро, за ефикасно саниране ще трябва да се направи всичко възможно и да се получат колкото може повече средства от европейски фондове и помощ от чужбина", каза премиерът Голоб.

Словенската агенция за околната среда съобщи, че водите са започнали да спадат вчера, но някои райони все още са отцепени.

Европейският съюз предложи тежка техника и инженерни части. Словения поиска хеликоптери, войски и понтонни мостове от НАТО. Хърватия и Унгария помогнаха с хеликоптери, а Германия с екип на гражданска защита.

ЕС и НАТО започнаха вчера да изпращат спешна помощ на Словения, предаде Асошиейтед прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря вчера по телефона със словенския премиер, като изрази съчувствие и силна солидарност на алианса със Словения.

Наводненията бяха причинени от поройни дъждове в петък, в резултат на които реките преляха и водата нахлу в къщи, ниви, села и градове. Метеорологичната служба на Словения съобщи, че за по-малко от ден в страната е паднало количество дъжд, съответстващо на едномесечната норма.

Словенските власти предупредиха за опасност от възможни кални свлачища и придошли реки, които могат да прелеят по всяко време. Поставени са прегради от чували с пясък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева се класира за втория кръг на турнира в Маспаломас след обрат
Лия Каратанчева се класира за втория кръг на турнира в Маспаломас след обрат
Алиша Леман е най-популярната футболистка в социалните мрежи
Алиша Леман е най-популярната футболистка в социалните мрежи