НОВИНИ

Неделните училища зад граница са най-добрият проводник на знание и българщина, заяви Илияна Йотова

Вицепрезидентът присъства на откриването на международния научен форум „Пътят на светлината“ в Атина

bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 11.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

"Българските неделни училища зад граница са най-добрият проводник сред българските деца в чужбина на българското знание, на българщината и приноса на България в световното културно наследство", това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Атина на Международния научен форум "Пътят на светлината". Той се провежда под патронажа на вицепрезидента и е част от програмата за отбелязването на 20-годишнината на българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий".

"С вашата дейност в технологичния 21-и век продължавате да пишете вечността, с най-силното оръжие – духовността и словото. Учите българските деца, които се раждат в чужбина, да познават своя корен, да отстояват своята идентичност, да пазят българския език".

"Да възстановим влиянието на България сред водещите слависти по света, да върнем заслуженото ѝ място като средище за развитието на славистиката. България е люлката, която създаде цяла нова цивилизация – славянската, и трябва да се знае, че разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа".

В В приветствието си Йотова благодари на учените и учителите в българските неделни училища, че разпространяват знанието.

"Както написа Паисий в своята "История славянобългарска", българите по-рано от всички славянски народи започнали да четат на своя език", припомни вицепрезидентът.

"Епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий беше продължено от техните ученици, но тяхната мисия не приключи в Централна Европа. Преди повече от 11 века в българските земи се родиха свещени букви и книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Спасено от княз Борис, славянското слово беше разпространено с българските букви и на Изток, и на Запад, и постави началото на нова книжовност, култура, духовност, утвърди православието", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът постави въпроса за драстично намаляващите лекторати по български език и култура в чужди университети – от 200 преди 20-ина години, днес са около 40. Тя призова за общите усилия на българската държава да бъдат възвърнати тези изгубени позиции.

Илияна Йотова отново защити идеята за създаването на Български национален културен институт зад граница.

"Той ще е необходимият и ценен партньор в мисията ни за разпространение на българското културно-историческо наследство, за привличане на интереса на чуждите граждани към българския език, традиции, култура и духовност. Само България от европейските страни няма такъв институт", посочи Йотова.

По-късно вицепрезидентът разговаря с представители на български сдружения и неделни училища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек се класира убедително за четвъртия кръг в Рим
Швьонтек се класира убедително за четвъртия кръг в Рим
Манчестър Сити се върна на върха след погром над Фулъм
Манчестър Сити се върна на върха след погром над Фулъм