НОВИНИ

Недоволство във Варна заради санитарна сеч на дървета

bnt avatar logo
от БНТ
06:37, 08.10.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Регионални

Поредно недоволство на граждани заради санитарна сеч на дървета във Варна. Живеещи в квартал "Трошево" са възмутени, че половинвековни дървета са почти унищожени. Хората се притесняват, че дърветата няма да оцелеят, защото от тях не е останало почти нищо.

Тази сутрин живеещи на улица "Радост" във Варна чуват шум от резачки и падащи клони. Разбират, че в района е започнала санитарна сеч, но остават шокирани от вида на дърветата след тяхната резитба.

"Това е унищожаване на дърветата, те са 40-50-годишни дървета, и няма да има възстановяване! Аз живея в този блок, това дърво от 20 години е пред моята тераса, то ми дава хлад, то ми дава хубав въздух, то ми дава спокойствие! Все едно нещо от мен са отрязали", каза Маргарита Младенова.

"Аз съм ужасена от начина, по който се извършва това подмладяване на дърветата. А именно, че се махат 90% от клоните, че се снижава половината от височината. Дърветата могат да се подмладят, но трябва да бъдат запазени 60% от клоните", каза Христина Димитрова.

Като лекари с дългогодишна практика двете жени се притесняват, че обезлесяването на района ще има сериозни последици за здравето на хората.

"Много голямо увеличение на децата с бронхиална астма. В моята практика всяка година около 20 новозаболели деца с бронхиална астма", каза Маргарита Младенова

"Тук е най-голямото средно училище в град Варна, училище "Чинтулов", има много деца. Строят се 5 нови кооперации и има 4 в проект. Нашият микрорайон се презастроява", каза Христина Димитрова.

Сечта започнала, след като живеещи на улица “Радост” се оплакали в районното кметство, че дърветата не са подрязвани и при силен вятър се чупят клони.

"Това се нарича формираща, скелетна резитба да го нарека, и после пак си пускат нови, подмладяващи клони и се оформя по-ниска и безопасна корона за живущите. Лятото имаше буря там, на първия вход счупи се един клон от върха на едно дърво", каза Милена Борисова - главен експерт "Екологичен контрол и озеленяване" - район "Младост".

Експертът от районното кметство обясни още, че резитбите се осъществяват по график основно през октомври.

"Такива резитби се извършват понеже дърветата вече са огромни, височината им достига над блоковете и няма да има обхват и такава техника, за да достигне височината", обясни Милена Борисова, главен експерт "Екологичен контрол и озеленяване"-район "Младост".

Хората обаче смятат, че изрязването на целите корони на дърветата е най-бързият и евтин начин да бъде решен проблемът с поддържането на зелената система. Вместо всяка година да се плаща за лека резитба, въпросът се решава радикално.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телефонните измами: Какви са новите схеми в Благоевград?
Телефонните измами: Какви са новите схеми в Благоевград?
Скална маса се срути в пешеходната зона до стадиона в Балчик
Скална маса се срути в пешеходната зона до стадиона в Балчик