НОВИНИ

Неонацисти използват войната в Украйна за свои собствени цели

украйна отказа предаде мариупол руските войски
bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 22.03.2022
17379
Чете се за: 08:10 мин.
По света
Слушай новината

14.03.2022
в. "Вашингтон пост"*

"Здравейте, може ли да предадете съобщението, че ние двамата се опитваме да организираме споделено пътуване с кола от Германия до Украйна " - гласи съобщение от 26 февруари в популярен неонацистки уебканал.

"Ние сме трима французи, тръгваме от Страсбург утре сутринта с нашата кола, имаме място за двама германски бойци" - е друго съобщение.

Подобни разговори изпълват западните сайтове за неонацисти и бели националисти всеки ден, откакто Владимир Путин нареди инвазията в Украйна: организиране на съвместни пътувания, уговорки как да се прекоси полско - украинската граница, за да се включат в борбата срещу Русия. Но целта им не е да защитават Украйна като многоетническа, демократично настроена страна с президент с еврейски корени. Някои неонацисти виждат тази нова война като място, където да сбъднат изпълнените си с насилие фантазии. За други притегателната сила е споделената визия за ултранационалистическа етно-държава. Те виждат Украйна като златна възможност да преследват целта си и да я превърнат в модел за подражание за света.

Бъдещите бойци са били вербувани от групи като Батальона Азов, крайнодясно националистическо паравоенно и политическо движение в Украйна. Азов беше асимилиран от украинската национална гвардия през 2014 година и това послужи за фалшив предлог на Путин да твърди, че украинското правителство се ръководи от неонацисти.

Макар че в Украйна Азов е периферно движение, за много екстремисти то е емблема. То открито прие западняци в редиците си чрез сайтове на изповядващи превъзходството на бялата раса. Стикери и емблеми на Азов могат да се видят по целия свят. Например, върху торба за книги на неонацистки контрапротест в Тенеси през юли 2020 или върху мотора на предполагаем атентатор, готвещ нападение срещу джамия в Италия.

Движението Азов не се радва на всеобщо обожание, някои виждат свързаност с Израел или еврейски спонсори. Но откакто Азов покани чуждестранни бойци в редиците си на 25 февруари, чат-групите му в Телеграм преливат от съобщения на желаещи да се включат хора от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Швеция, Полша и други западни страни. Неонацистки чат-групи и канали на различни езици предадоха призива на Азов. Подобна активизация не се е случвала от времето, когато "Ислямска държава" обяви своя халифат през 2014 година и търсеше симпатизанти.

От групата SITE за проследяване на глобалния екстремизъм, отчитат ръст на онлайн активността на бели националисти и неонацисти заради войната в Украйна. Измежду стотиците, които изразиха желание да се присъединят към Азов има и добре познати неонацисти.

Повечето западни привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса и неонацисти не подкрепят правителството на Украйна и то не само заради забраната на антисемитизма и еврейските корени на президента Зеленски. Както пише администраторът на популярна неонацистка чат-група на немски и английски, докато призовава нейни членове да се присъединят към Азов: "Аз не защитавам Украйна, аз защитавам националсоциализма."

Нещо повече, докато някой бели националисти се възхищават на Путин, много западни крайнодесни екстремистки групи са противници на Русия, която свързват със Съветския съюз и съответно с комунизма. Мобилизацията във връзка с войната в Украйна е свързана с нещо повече от общ враг: тя се разглежда като възможност за развиване на белия национализъм чрез военизиране. За тях, Украйна е терен за развиване на фашистка държава, подготовка за един вид въоръжено завземане на властта от крайнодесни, за което те отдавна копнеят в своите страни.

За най-крайните екстремисти сред тези неонацисти, планът е още по-зловещ. Те виждат Украйна като шанс за ускоряване на цивилизационен колапс, след който да бъде възродена от пепелта фашистка етнодържава. Тази идея защитава усърдно "SLOVAK", смятан от SITE за един от най-влиятелните неонацистки гласове след крайнодесните. На 25 февруари той обявява, че заминава от неизвестна страна да се бие в Украйна. "Тази война трябва да изгори моралната и физическа слабост на нашите хора, така че една силна нация да може да се роди от пепелта." - пише той. Вдъхновен, "SLOVAK" пише още, че Украйна може да се окаже въвлечена в десетилетна война, подобно на съпротивата в Афганистан срещу НАТО и руснаците.

Макар и нишова тази философия на ускоряването трябва да се приема сериозно.

Атаки, вдъхновени от нея и на нейни подражатели, бяха замислени в Калифорния и на други места, след като терорист, изповядващ тази философия на ускоряването уби 51 души в Крайстчърч, Нова Зеландия през 2019 година.

Разбира се, нищо от това не доказва претенциите на Путин, че войната е за "денацификация" на Украйна. И дори да забравим еврейските корени на Зеленски, ирония е точно Путин да отправя подобни твърдения, след като предостави убежище на лица като Риналдо Назаро - доскоро лидер на "Базата" - предимно американска разделена на клетки неонацистка организация, свързана с терористични заговори. Назаро изглежда е в Русия поне от 2018 г. досега.

В много отношения, ситуацията в Украйна напомня за Сирия в началото и средата на миналото десетилетие. Точно както сирийският конфликт послужи като идеална среда за групировки като Ал Кайда и "Ислямска държава", така подобни благоприятни условия за крайнодесните може би се оформят в Украйна. Но Сирия беше и място, където терористите да оформят заговори и да подготвят нападения срещу Запада като тези в Париж през 2015 и в Брюксел през 2016.

Екстремистите, които успешно стигнат до Украйна могат да се завърнат у дома с нови оръжия и боен опит - или пък за останат в Украйна, където могат да продължат да разпръскват влиянието си онлайн. Само защото екстремистите са някъде другаде не ги прави по - малко опасни за страните, от които идват, както научихме неотдавна. Без значение къде е войната, тя винаги се превръща в добра възможност за екстремистите.

*Публикацията е на Рита Кац, изпълнителен директор на SITE интелиджънс груп, анализатор по въпросите на тероризма, автор на книгата "Светци и войници: Тероризмът в ерата на интернет отвътре, от Сирия до обсадата на Капитолия", която предстои да излезе от печат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провокативен графит на Путин се появи в София
Провокативен графит на Путин се появи в София
Злоупотреба с бежанци: Жена мами в интернет с фалшив призив за солидарност
Злоупотреба с бежанци: Жена мами в интернет с фалшив призив за солидарност