НОВИНИ

Нидерландия с тестови ваканции: Вместо карантина в къщи - изолация в хотел на морския бряг

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:23, 13.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Слушай новината

С наближаването на летния сезон се търсят възможните варианти за съживяване на туристическия сектор. И освен т.нар. зелени паспорти, един от вариантите са "тестовите ваканции".

"Ще си почивам, ще се радваме да сме заедно със сестра ми, ще играем игри, ще пием коктейли и така", каза Ейми Смъдлърс.

"Много съм щастлив! Отдавна не сме били на почивка. И сега ще видим можем ли да й се радваме с всички тези ограничения", каза Юуст Пост.

Ейми и Юст са част от групата нидерландски туристи, които замениха карантината у дома с доброволно отшелничество в хотел на остров Родос. Те ще почиват във вариант ол инклузив, ще имат достъп до басейните, ресторантите и всички екстри - като фитнес, които хотелът предлага. Но няма да могат да напускат пределите му, дори за да отидат на плаж. Ще могат да наблюдават морето от балконите в стаите си.

И още - ще спазват задължителна дистанция от поне метър и половина. Планирани са тестове за Ковид през няколко дни. След като се приберат в Нидерландия ще имат петдневна задължителна карантина. А целта на този експеримент е да се види ще може да се почива по време на Ковид пандемия.

"Всички се надявамe скоро да има ваканции без мерки. До тогава обаче трябва да опитваме варианти, да спазваме всички ограничения. Много сме щастливи, че ще имаме възможност да споделим наблюденията си от този експеримент с цялата индустрия, и да се надяваме, че скоро ще се пътува и почива нормално", каза управителят на туристическа агенция Матияс Тен Бринк.

Одобрените за гръцкото карантинно море са около 200 души. Документи са подали над 25 хиляди. Местната власт подкрепя идеята и я приема като възможен вариант.

"За нас e много важно хората да започнат да идват. Не е много приятно, че туристите ще бъдат само в хотела и ще пропуснат всички прекрасни неща, които могат да правят на Родос, но това е вариант за възраждане на туризма, особено когато всичко останало е затворено", каза зам.-кмет по туризма на о. Родос Константинос Тараслиас.

Бизнесът на Родос - магазини и заведения, обаче смята, че за тях подобни ваканции не са добър вариант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеф Къри подобри рекорд на 57 години на Уилт Чембърлейн
Стеф Къри подобри рекорд на 57 години на Уилт Чембърлейн
Жените с първа доза "Астра Зенека" у нас са 47 000
Жените с първа доза "Астра Зенека" у нас са 47 000