НОВИНИ

Никола Цолов: На Силвърстоун трябва да си бърз от първата обиколка

никола цолов завърши първия ден тестовете формула
Снимка: Аутоспорт България
bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 06.07.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов стартира утре в състезателния уикенд на „Силвърстоун”, 7-и кръг от сезона в шампионата.

В Австрия дебютантът на ART Grand Prix записа първото си състезание с едноместен болид на мокро, но в неделя трябваше да се бори с колата си, за да стигне до финала.

„В Австрия беше един от най-трудните ми уикенди досега. Направихме сравнително добра тренировка, но трябваше да се откажа от последната си бърза обиколка. В квалификацията имах шанс за топ 10, но заради трафика нямах нито една чиста обиколка. Оттам стартирах по-назад и трябваше да си пробивам път в колоната. В събота на дъжда ми трябваше малко време да свикна, тъй като не се виждаше нищо и първите 3 обиколки беше трудно. После вдигнах темпото, направих няколко изпреварвания и като цяло скоростта ми беше добра. В неделя направих добър старт и добра първа обиколка, но след излизането на колата на сигурността на пистата нещата се объркаха, тъй като се появи проблем в задна лява гума, която явно беше пострадала при контакт. В Австрия всички завои без два са десни и в тях поведението на колата беше много странно, така че трябваше да се боря, за да завърша, а не да мисля за класиране”, заяви Никола.

Този уикенд сезонът във Формула 3 продължава на британската писта „Силвърстоун” – още едно трасе, на което Никола ще дебютира.

„На симулатора Силвърстоун много ми хареса и бях много бърз. Нямам очаквания за класиране или резултати, важното е да подобрим начина, по който работим с отбора. На Силвърстоун трябва да си бърз още от първата обиколка, за да тръгнеш силно и да подобряваш времената си. Ако изостанеш в началото, после нямаш време да догонваш. Надявам се, че пистата ще ми допадне, бърза е, с хубав ритъм на каране, няма толкова спирания и ускорения от ниска скорост. Надявам се, че ще успеем да настроим добре колата и да нямаме проблеми с деградацията на гумите”, допълни Никола.

Програмата на Цолов на Силвърстоун започва утре в 10.45 часа българско време със свободната тренировка, а в 16.10 часа е квалификацията. В събота спринтовото състезание е от 11.20 часа, а в неделя основната надпревара стартира в 10.20 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на визитата на украинския президент Зеленски в София (Снимки)
В очакване на визитата на украинския президент Зеленски в София (Снимки)
Двукратната шампионка на Уимбълдън Петра Квитова започна с победа над Жасмин Паолини
Двукратната шампионка на Уимбълдън Петра Квитова започна с победа над Жасмин Паолини