НОВИНИ

Никола Цолов с тежък дебют във Формула 3

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:23, 04.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
никола цолов време втория тренировъчен ден формула
Снимка: Аутоспорт България
Слушай новината

Българският пилот Никола Цолов завърши на 26-а позиция при дебютното си състезание във Формула 3 на пистата "Сахир" в Бахрейн.

Състезателят на Арт Гран при определено имаше тежка надпревара, в която трябваше да премине през бокса за смяна на предно крило, а освен това получи и наказание от 10 секунди заради нарушение при стартовата процедура. Причина за санкцията му обаче бе грешка на един от неговите механици, котйо се отстрани от колата твърде късно преди началото на загряващата обиколка.

Иначе всичко започна добре за шампионът ни в испанската Формула 4, който потегли 16-ти и до края на първата обиколка вече се бе изкачил с две позиции в подреждането.

В началото на втория тур катастрофа на Рафаел Виягомес изкара на пистата колата за сигурност, а отпадането на мексиканеца помогна на Никола да се изкачи с още едно място.

При рестарта обаче започнаха проблемите за българина, който повреди предното си крило при контакт с един от неговите съперници, а секунди по-късно стюардите обявиха, че на Цолов му е наложено и наказание в размер на 10 секунди заради грешката на неговия механик.

За съжаление, това съвпадна с втората поява на трасето на колата на сигурността, което означаваше, че пилотът от академията на Алпин трябва да премине веднъж през бокса за смяна на предно крило и още веднъж след рестарта на надпреварата, за да изтърпи своето наказание от 10-секунден престой.

В крайна сметка двете минавания през пита изпратиха Никола в дъното на колоната и в крайна сметка той пресече финалната линия на 26-та позиция.

Победител в откриващия старт за сезона във Формула 3 пък стана испанецът Хосеп Мария Марти от екипа на Кампос, който за втора поредна година кара в този шампионат.

Утре откриващия уикенд за сезона във Формула 3 на пистата "Сахир" завършва с основната надпревара, в която Никола Цолов отново ще стартира от 16-та позиция. Надпреварата започва в 10.50 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висша мода в Париж: Представиха новата колекция на Живанши
Висша мода в Париж: Представиха новата колекция на Живанши
БК Берое взе под наем американско крило
БК Берое взе под наем американско крило