НОВИНИ

Николова, Калейн и Брезалиева ще представят България при жените на европейското по художествена гимнастика в Баку

силно представяне стилияна николова боряна калейн ева брезалиева първия ден държавното художествена гимнастика
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 12.05.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Стилияна Николова, Боряна Калейн и Ева Брезалиева ще представят България в индивидуалната надпревара при жените на европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 17 до 21 май в Баку, Азербайджан. Състезанието ще бъде излъчено пряко в ефира на БНТ 3. Съставът беше потвърден след края на многобоя при жените на държавното първенство от главния мениджър на национален отбор жени индивидуално Бранимира Маркова.

"Много съм доволна и трите момичета са бориха, конкуренцията в отбора е много силна. Стилияна беше изключително умна и прецизна на това състезание, игра много силно, отдавна не е играла така всичките си съчетания. Боряна игра много добре, от нея съм изключително доволна. Ева допусна грешки, но също показва една стабилна игра. На Европейското първенство Стилияна Николова ще играе четири уреда, Боряна Калейн - три, а Ева Брезалиева само лента", каза Маркова.

На шампионата в Баку всяка държава има право да заяви две или три гимнастички. За многобоя се вземат трите най-високи оценки на всяка състезателка, така че Николова и Калейн ще се борят за медали в многобоя. Отборното класиране се формира от индивидуално и ансамбъл жени, а ансамбъл девойки играят отделни многобой и финали на уредите.

Българският отбор Стилияна Николова, Боряна Калейн, Ева Брезалиева, ансамбъл девойки в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова заминава за столицата на Азербайджан в неделя. Ансамбълът за жени Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова ще пътува за Баку в четвъртък.

Водач на делегацията ще бъде вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова. Преиздентът на централата Илиана Раева няма да присъства на шампионата.

Подиум тренировките на ансамбъл девойки и жени индивидуално са на 18 май, вторник.

Съдии за България ще бъдат Даниела Велчева (на ансамбъл девойки), Филипа Филипова (индивидуално жени) и Християна Тодорова (ансамбъл жени).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредицата "БНТ представя" с премиера на филма "Петър Стоянов. Свободният президент"
Поредицата "БНТ представя" с премиера на филма "Петър Стоянов. Свободният президент"
Руски опозиционери: В Русия все още има хора, които осъждат войната в Украйна
Руски опозиционери: В Русия все още има хора, които осъждат войната в Украйна