НОВИНИ

Новото дясно правителство на Нидерландия, без крайнодесния Герт Вилдерс

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:37, 02.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Европа
новото дясно правителство нидерландия без крайнодесния герт вилдерс
Снимка: БТА
Слушай новината

Еклектичен кабинет, с министри без управленски опит и конституирано 223 дни след изборите в страната. Такива са първите коментари за новото нидерландско правителство, начело на което застава 67 годишният Дик Схоф. Бил е начело на разузнаването на Нидерландия и служител на министерството на правосъдието. В състава на кабинета "Схоф" има 15 министри, 7 от които са жени.

Петима от тях са от крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. Условието за съставяне на кабинет, беше Вилдерс да не заема премиерския пост. Популистката формация ще държи миграцията, в лицето на Маржолейн Фабър, и търговията, за която ще отговаря Рейнете Клейвър. По време на изслушването си в парламента, те трябваше да отговарят трудни въпроси във връзка с конспиративна теория, известна като "Голямата подмяна". Според нея, западните елити нарочно вкарват мигранти, за да заместят "бялото" мнозинство.

Тя е на 39 години, става известна през 2010 година след участие в популярен тв формат. Фемке Виерсма е новият министър на земеделието. След тв си изява се омъжва за фермер, ражда 4 деца, развежда се. През 2019 залага на политическа кариера. Присъединява се към популисткото Фермерско-гражданско движение, възникнало в резултат на масовите фермерски протести през последните години.

"Надежда, смелост и гордост" се нарича четири партийното коалиционно споразумение. Освен Партията на Свободата на Вилдерс, документът е подписан от формацията на бившия вече премиер Марк Рюте Народната партия за свобода и демокрация, от дясноцентристката "Нов социален договор" и популисткото Фермерско-гражданско движение. В него са заложени по-строги правила за търсещите убежище, премахва се практиката на събиране на бежанци с роднините им, има и нов регламент за по-малко чуждестранни студенти.

От партията на Рюте и от Нов Социален договор заявиха, че ще следят за поведението на коалиционните си партньори и ще работят, за да уверят пазарите, че правителството ще спазва фискалните политики и ще насърчава инвестиции в петата по големина икономика в ЕС. Ще бъде спазена и традиционно спестовната линия по отношение на финансите. За тях ще отговаря представител на Народната партия за свобода и демокрация Еелко Хейнен. Единствената ми цел в политиката е да харча по-малко, думи на нидерландски финансист номер едно. И обещание, което ще спазва докато заема поста си.

За първи път от 14 години Нидерландия има премиер, различен от Марк Рюте. За първи път от Втората световна война насам страната на лалетата премиерът не е свързан с политическа партия, коментират анализатори. И още - мнозина си мислят, че с участие в управлението са "оковали" Герт Вилдерс, той обаче все още разполага с потенциал да "потопи" правителството. Вилдерс много бързо ще разбере, че министрите му са малцинство, а политическите му цели - ограничени от съществуващи договори и закони, които мнозинството възнамерява да спазва.

След като символично предаде ключа на приемника си Дик Схоф, Марк Рюте си тръгна с традиционното си превозно средство - колелото. Дали ще продължи да го използва и като генерален секретар на НАТО ще стана ясно през октомври, когато предстои да заеме поста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря се разрази в област Монтана (СНИМКИ)
Силна буря се разрази в област Монтана (СНИМКИ)
Погачар с категорична победа в тежък планински етап от Тур дьо Франс
Погачар с категорична победа в тежък планински етап от Тур дьо Франс