НОВИНИ

Няколко метеорни потока ще се наблюдават през есента

няколко метеорни потока наблюдават есента
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:05, 14.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

През октомври са активни няколко метеорни потока, които се застъпват във времето и допринасят заедно за по-високата метеорна активност в безлунните есенни нощи. Това съобщи Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

След краткотрайните Дракониди, интересът на любителите астрономи се насочва към по-активния поток Ориониди. През 2023 г. неговият максимум ще настъпи в нощта на 21 срещу 22 октомври около 2.00 часа българско време, с активност около 20 бързи метеора на час, видими при идеални условия за наблюдение.

Потокът може да се наблюдава около 22.50 ч. за София. В нощта срещу 22 октомври след като Луната залезе в 23.26 ч. условията за наблюдение ще бъдат добри. На 22 октомври Слънцето ще изгрее за София в 7.48 ч., поради което визуални наблюдения ще могат да се провеждат до около 6.40 ч.

Потокът Ориониди е активен от около 2 октомври до 7 ноември. Той, както и пролетния поток Ета-Аквариди, се поражда от метеорни роеве, отделили се от Халеевата комета. Земята пресича два пъти годишно тези роеве – през пролетта и през есента.

През есента са активни два слаби, но много продължителни метеорни потока, като всеки от тях трае близо два месеца. Това са Южни и Северни Тауриди. Южни Тауриди са активни от около 20 септември до 20 ноември, а Северни Тауриди – от около 20 октомври до 10 декември.

Максимумът на Южни Тауриди за 2023 г. ще бъде в нощта на 5 срещу 6 ноември, когато активността на потока достига около 5 метеора за час. Тогава Луната ще изгрее в 23.44 ч. и ще затруднява наблюденията.

Максимумът на Северните Тауриди ще бъде в нощта на 12 срещу 13 ноември, при активност също около 5 метеора на час. През същата нощ Луната ще бъде в новолуние и няма да затруднява наблюденията.

Двата радианта са видимо близки и се намират в съзвездието Бик. В началото на ноемврийските нощи те са ниско над североизточния хоризонт и се издигат в небето до около 3.30 ч., с което условията за наблюдение принципно се подобряват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертизите говорят: Какво се е случило минути преди убийството на граничния полицай
Експертизите говорят: Какво се е случило минути преди убийството на граничния полицай
Абсурдно зло: Там, където на летен лагер те учат да стреляш и тренираш атаки
Абсурдно зло: Там, където на летен лагер те учат да стреляш и тренираш атаки