НОВИНИ

Няма превишаване на нормите за замърсяване на въздуха след пожара край Пазарджик

превишаване нормите замърсяване въздуха пожара пазарджик
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 24.05.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Няма превишаване на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве след пожара край Пазарджик. Това показват резултатите от измерванията на въздуха след инцидента на площадка за черни и цветни метали вчера.

След подаден сигнал от РДПБЗН - Пазарджик за пожар на площадката на "Метал Комерс" ООД, експерти от РИОСВ и Регионалната лаборатория – Пазарджик към ИАОС извършиха поредица измервания на моментните стойности на вредни вещества във въздуха, с газанализатор Gasmet DX 4040 в три точки по посока на разпространение на дима.

Едновременно с това се следяха нивата на серен диоксид и азотен диоксид, измерени от пункта за постоянен мониторинг на въздуха в гр. Пазарджик. Анализът на резултатите от измерванията не показва достигане и превишаване на алармените прагове на горните замърсители.

В голяма степен това се дължи на метеорологичните условия по време на пожара (скорост на вятъра от 10 до 20 км/ч), както и на голямата височината на издигане на дима и посоката му на разпространението.

Резултатите, измерени на пункта за постоянен мониторинг на въздуха в гр. Пазарджик в периода от 16.00 часа на 23.05.2022 г. до 6.00 часа на 24.05.2022 г. са както следва:

  • азотен диоксид – най-високата измерена средночасова стойност 25,24 µg/m3 при средночасова норма за опазване на човешкото здраве 200,00 µg/m3
  • серен диоксид – най-високата измерена средночасова стойност 23,67 µg/m3 при средночасова норма за опазване на човешкото здраве 350,00 µg/m3

По данни на ОД МВР,към този час пожарът е напълно изгасен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан се заяде с Интер при празненствата за титлата
Милан се заяде с Интер при празненствата за титлата
Валежи, гръмотевици и вероятност за градушки на празника днес
Валежи, гръмотевици и вероятност за градушки на празника днес