НОВИНИ

Обмислят клинични пътеки за постковид синдром

bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 14.10.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

От Българското дружество по белодробни болести предлагат да бъдат създадени две нови клинични пътеки за рехабилитация след тежко прекаран ковид и последващи усложнения. Вече се водят разговори със Здравната каса.

В програмата са заложени безплатни високотехнологични прегледи за пациенти, които не са се възстановили напълно. Според научните данни от 4 до 6% от преболедувалите COVID-19 остават с трайни увреждания.

Д-р Таня Добрева е сред многото българи, които са преболедували тежко коронавирусната инфекция. Хоспитализирана е в отделението, в което работи, с двустранно увреждане на белия дроб и дихателна недостатъчност. Отключва и диабет.

"Аз останах все още на инсулинолечение и надномерното тегло, като страничен ефект и от кортикостероидната терапия, която тогава беше предписана. И горе-долу около 6 месеца ми бяха необходими физически да се възстановя, както от страничните действия на лечението, така и от самото заболяване", заяви д-р Таня Добрева.

Ковид инфекцията има тежки здравословни последствия и за д-р Ненкова.

"Мислех си, излекуваха ме, станах негативна по отношение на коронавируса, всичко свърши. Обаче се оказа, че след това трябваше да прохождам отново", допълни д-р Таня Ненкова.

Възстановяването от Ковид може да продължи с месеци. През този период преболедувалите се чувстват изморени, не са работоспособни и имат нужда от адекватно лечение.

"За тези пациенти е необходима допълнителна грижа. Те трябва да се проследят с компютърна томография и с функционално изследване на дишането", добави доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Най-честите симптоми след Ковид са задух, умора, сърцебиене и нарушение на паметта.

"Когато пациентите имат такива симптоми са длъжни да се обърнат към пулмолог, който да прецени. И тук е мястото на институциите и на Здравната каса да даде възможност на колегите в доболничната помощ и на тези в болничната помощ да могат да извършват необходимите високоспециализирани изследвания", каза още доц. Диана Петкова, заместник-председател на Българското дружество по белодробни болести.

Във водещите клиники по пулмология в страната са въведени нови системи за кислородолечение на пациенти с Ковид. Апаратите осигуряват голям поток кислород, който насища кръвта и стига до всеки орган. А това спасява човешки животи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана надигра Левски в пет гейма при дебюта на Николай Желязков
Монтана надигра Левски в пет гейма при дебюта на Николай Желязков
Рим, Европа и залезът на Запада - историкът Давид Енгелс
Рим, Европа и залезът на Запада - историкът Давид Енгелс