НОВИНИ

В мъглата на войната - украинската журналистка Ксения Илюк

bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 14.10.2022
Чете се за: 06:50 мин.
По света
Слушай новината

Само за три дни тежки атаки разтърсиха и Русия, и Украйна. Първо - експлозията на Кримския мост. На него Кремъл отвърна с вълна от ракетни удари по цивилни зони в Киев и други украински градове. Тези събития отвориха нова страница във войната.

"Взривът на Кримския мост е голямо събитие - не толкова от стратегическа гледна точка, колкото от символична. Този мост беше построен напълно незаконно след анексирането на Крим през 2014 година. Той беше символ лично за Путин, че е успял да превземе Крим. Русия искаше да отправи послание - "Ние оставаме тук". Затова украинците празнуваха след удара. Те заявиха - "Крим е Украйна и ще бъде Украйна". Така че никакви подобни символи не могат вече да съществуват", казва украинската журналистка Ксения Илюк, ръководител "Изследвания" на изданието "Детектор Медия".

Отговорът на Путин не закъсня. Но, ако е трябвало ракетите да стреснат украинския народ, то според Илюк те са постигнали точно обратното.

"Русия описва тази атака като отмъщение за моста. Но аз не бих я нарекла отмъщение, защото тези бомбардировки текат от първия ден на войната. Почти няма дни, в които поне един украински град да не е бил атакуван от дронове или ракети. С бомбите тази седмица Русия искаше да съживи своя образ на могъща военна сила. Но в Украйна вече никой не приема Русия насериозно. Да, войната е в ход. Умират хора. Ужасно е. Но Русия вече не изглежда голяма и страшна. Ще цитирам един случаен човек, който тази седмица написа в Туитър - "Сега се чувстваме като на 24 февруари, само че вече не се страхуваме". Вместо да пресъздаде усещането от началото на инвазията, Путин мотивира украинците да съберат още повече пари, за да подкрепят армията си. Народът има доверие в украинските власти - както в политическото, така и във военното ръководство", заяви Ксения Илюк.

Дали обаче украинското управление стои зад взрива на Кримския мост или виновникът е друг? Фактите изчезват в мъглата на войната.

"Може би ще разберем истината чак след края на войната. Но от гледна точка на дезинформацията можем да кажем, че Русия използва тази експлозия, както и убийството на Дария Дугина например, за да обрисува Украйна като терористична държава", казва Илюк. "В началото Кремъл описваше украинците като "нацисти". Сега иска да промени този етикет на "терористи". Целта на Русия е да убеди собствения си народ, а и света, че всъщност тя е истинската жертва в тази война, а не Украйна. По този начин Путин обаче легитимира Украйна като равностоен противник, което противоречи на пропагандната му линия досега. Руските служби съобщиха, че са заловили украинец за атаката по моста, а снимка на паспорта му се завъртя в социалните мрежи. Но този паспорт е абсолютно фалшив. Всеки човек с елементарни компютърни познания ще го разбере. Дори има правописни грешки. Да не говорим, че мъжът е гол на уж официалната си снимка. Русия просто свързва случайни събития и измислени доказателства, за да покаже, че украинците са терористи. Но това е крайно невероятно", добави Ксения Илюк.

В конспирацията за Кримския мост Кремъл включи и България. Но властите отрекоха камионът с взривния товар да е преминал през българска територия.

"Тази теория не е особено известна в Украйна - виждала съм я само веднъж в Телеграм. Но това е типична руска тактика", споделя журналистката. "Кремъл използва други държави, за да подсили идеята, че Западът е колективният му враг. Според мен конспирацията с България няма да отиде никъде и ще потъне. Но може би греша. Ще видим", коментира Ксения Илюк.

Накъде обаче отива войната? И може ли най-опасният противник да се окаже зимата? Според Илюк следващите месеци ще бъдат най-трудни.

"Зимата идва. И Русия ще се опита да използва европейската енергийна зависимост, за да намали подкрепата за Украйна. Дори в наскоро освободените украински градове няма вода, няма отопление. Много е тежко да живееш така, особено когато страната ти е във война. Но бомбардировките от тази седмица са ясен сигнал, че Русия е уплашена. Когато правиш нещо подобно означава, че си в неизгодна позиция и вече нямаш какво да губиш. Кремъл иска да всява страх и да каже на света - "Не, не, ние наистина можем да превземем Украйна". А официално твърдят, че искат да върнат Украйна на масата за мирни преговори, за да няма повече жертви. Ето как извъртат ситуацията. През цялото време руската пропаганда се опитва да върне хората в миналото. Защото Русия е държава без бъдеще. Тя няма визия за бъдещето. Но ние в Украйна вярваме в бъдещето си, дори когато времената изглеждат несигурни. Това е най-добрият щит срещу руската дезинформация. Така че аз съм оптимистка", каза още Ксения Илюк.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Божанков: Първият мандат е обречен, освен ако ГЕРБ не се съберат с "Възраждане"
Явор Божанков: Първият мандат е обречен, освен ако ГЕРБ не се съберат с "Възраждане"
Христо Иванов: Имаме три условия
Христо Иванов: Имаме три условия