НОВИНИ

Обратите в живота на зеленоокото момиче от корицата на "Нешънъл Джиографик"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:48, 26.11.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Съдбата на зеленоокото афганистанско момиче от корицата на "Нешънъл Джиографик" отново развълнува света. Италия съобщи, че е предоставила убежище на Шарбат Гула след идването на власт на талибаните в Афганистан.

През 1985 година снимката ѝ, направена в бежански лагер, обиколи света. Години по-късно фотографът се върна в Афганистан, за да я намери и да разкрие коя е тя.

Една от най-известните корици на американското списание "Нешънъл Джиографик" е снимка на младо момиче с магнетични зелени очи, събрали в себе си, болка, гняв, недоверчивост. Тя е Шарбат Гула, останала сираче след съветската инвазия в Афганистан.

Една от милионите, потърсили убежище извън родината си. През 80-те американският фотограф Стив Маккъри отива в бежански лагер в Пакистан и прави емблематичния кадър. Зеленоокото момиче се превръща в символ на военните конфликти в Афганистан.

През 2002 г., след 17-годишно издирване, Маккъри я открива в малък афганистански град, вече омъжена и с три деца. Светът научава името ѝ, поразен от отпечатъка, който суровият живот е оставил върху лицето на Шарбат.

През 2016 г. тя отново попада в новините, защото е арестувана в Пакистан за фалшиви лични документи и депортирана в Афганистан. Тогавашният президент Ашраф Гани приветства завръщането ѝ с обещанието, че ще заживее достойно и сигурно в родината си.

Поредната повратна точка в живота на Шарбат е идването на талибаните на власт това лято. Моли за помощ да напусне Афганистан и Италия се отзовава.

"Афганистанската гражданка Шарбат Гула пристигна в Рим. Положихме всички усилия да организираме нейното пътуване до Италия, част от по-мащабна програма за евакуация на афганистански граждани и правителствен план за тяхното приемане и интеграция", се казва в изявление на италианското правителство.

В началото на септември Рим съобщи, че е евакуирал близо 5000 афганистанци, включително жени, за които животът в родината е станал невъзможен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради новия вариант: Карантинират българите, пристигащи от Южна Африка у нас
Заради новия вариант: Карантинират българите, пристигащи от Южна Африка у нас
Безредици на протестите срещу насилие над жени в Турция и Мексико
Безредици на протестите срещу насилие над жени в Турция и Мексико