Общините поискаха 5 млн. лв. от кабинета за здравни мерки по изборите

Александър Марков
от Александър Марков
19:39, 22.06.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
Слушай новината

Служебният премиер обсъди със Сдружението на общините идеята на кметовете на малки населени места част от местните данъци и такси да остават в бюджета им. До решение обаче не се стигна.

Акцентът в разговора между премиера Стефан Янев и общините по-рано днес е бил финансовата децентрализация. Да бъдат ли закривани общинските съвети, които да бъдат заместени от съвет на кметовете на населени места - не е ясно дали е обсъждано.

Общините са твърдо против промени в режима на финансиране на кметствата засега, тъй като, според тях, и сега 30% от общинските приходи се разпределят за малките населени места.

Извън разговорите за промяна в структурата на властта по места общините поискаха три неща от кабинета: повече пари за ВиК в Плана за възстановяване, който кабинет трябва да представи пред ЕК до края на мандата си и повече пари за капиталови разходи през 2022 г.

Премиерът Стефан Янев влезе в ролята на посредник между кметовете на малките населени места и Сдружението на общините и им представи идеите на малките кметства за повече финансова автономност и промяна в местната власт.

"Всички сме, предполагам, фокусирани върху това, че нашата дейност трябва да бъде именно в интерес на гражданите, както съответните общини, така и от гледна точка на централната власт", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Общините обаче са против част от постъпленията от данъци и такси да се вливат директно в кметските бюджети.

"Миналата година с тяхно предложение на тези 50 кметове, които са на тяхното сдружение, действително бяха направени законови промени в Закона за публичните финанси, където до 30% общинските съвети решават за средствата, които влизат в общината, да бъдат преразпределени в населените места", каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Тепърва ще се обсъжда идеята 2% от приходите от подоходния данък, или около 860 млн. лв. годишно, да остават в общинските бюджети.

Закриване на общинските съвети и заместването им със съвети с участието на кметовете на кметства, не стана ясно дали е обсъждано, но премиерът даде заявка кабинетът да предложи на новия Парламент промени в закона.

"Защото ние, като правителство, макар и служебно правителство, сме поставили задача вътрешно за съответните ресори да търсим необходимост от законодателни промени", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Общините искат и запазване на Програмата за саниране, но без финансово участие на етажните собствености.

"Категорично заявявам и мнението на гражданите, че самофинансирането, което беше определено за 20%, не са съгласни", каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Общините поискаха и повече пари за ВиК в Плана за възстановяване, който да бъде внесен спешно пред ЕК, а Водният холдинг да направи ремонти по мрежата през лятото, защото много населени места са на воден режим. Поискаха и 5 млн. лв. от кабинета за медицинските мерки по изборите.

"Тоест хората, които обслужват всички секции, дезинфекцията в самите помещения, всичко това е дофинансирано от общините", каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Кметовете са получили и писма от областните управители да проверят всички адреси с над 40 регистрации. Не можели да го направят, защото нямат физическа възможност, обясниха те.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мечка прониква в автомобили в Ню Хемпшир
Мечка прониква в автомобили в Ню Хемпшир
Германия потвърди за удавените в река Рейн три български момичета
Германия потвърди за удавените в река Рейн три български момичета