Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Обучението в електронна среда на учениците протича нормално

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:01, 20.03.2020
5573
Чете се за: 01:07 мин.
Образование
обучението електронна среда учениците протича нормално

Към момента обучението в електронна среда, което Министерството на образованието и науката стартира с българските училища протича нормално, казаха специално за " По света и у нас " от Министерството на образованието и науката.

Близо 89 процента от учениците разполагат с необходимите условия, за да могат да се включват.

Всяко училище има свободата само да избира формата и начина, които да използва за обучение в електронна среда. Учителите най-добре познават възможностите и нуждите на своите ученици, както и подходящите електронни ресурси, с които са работили до момента. Именно затова те не са ограничени при избора си в този момент на извънредно положение. Те сами преценяват дали обучението да е синхронно или асинхронно, чрез електронни пощи, интернет приложения, платформи за видео връзка и виртуални класни стаи. При работа с виртуална класна стая един учител може да работи с няколко паралелки.

Платформите, които в момента се използват най-често от училищата са Google classroom, Shkolo, Moodle, Zoom, Google meet.

От няколко дни училищата в цялата страна имат възможност да използват и платформата на Майкрософт TEAMS. На всички училища са изпратени акаунти за работа в платформата. Крайното решение за избор остава у учителите.

Учениците и учителите общуват и чрез социалните мрежи, като активно и ежедневно се създават нови групи за комуникация – между родители, учители и ученици.

МОН и Българската национална телевизия също стартираха и образователната програма „С БНТ на училище“. От 17 март БНТ 2 е изцяло насочена към учениците и в помощ на техните семейства и българските учители с видеоуроци, образователни клипове и филми за различните класове и възрасти.

Технически проблеми при такъв кратък период за начало на обучението в електронна среда са неизбежни, но вече са в голяма степен отстранени.
За учениците в кварталите, селата и други отдалечени места, където няма интернет свързаност, са проведени разговори с мобилните оператори за повече точки на обхват. При липса на устройства се работи по телефона.
Когато е необходимо, медиатори ще предоставят разпечатани материали по домовете, при всички мерки за безопасност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полша стартира чартърната програма „Полет към дома“ и за граждани на държави-членки на ЕС
Полша стартира чартърната програма „Полет към дома“ и за граждани на държави-членки на ЕС
Иван Гешев подкрепи искането на БЛС за по-строги мерки срещу Covid-19
Иван Гешев подкрепи искането на БЛС за по-строги мерки срещу Covid-19