НОВИНИ

Обвиниха 8 души за производство и разпространение на наркотици

двама русенци обвинени изнудване заплахи възрастни хора остават ареста
bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 11.02.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 8 лица за участие в две съвместно действащи организирани престъпни групи за производство и разпространение на наркотични вещества (амфетамини).

На 10 февруари в столицата са задържани четирима участници в една от групите, действащи на територията на София. Двама от тях са братя, македонски граждани.

При специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура двамата българи са заловени в момент на продажба на 1 кг амфетамин. Недалеч от мястото на полицейската акция са установени другите двама от групата. Единият от тях е задържан, другият опитва да се укрие, но скоро е установен на бензиностанция.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2021 г. и е разпространявала амфетамини и метамфетамини предимно в столицата.

Има данни, че участниците сами „готвели“ амфетамини, но и се „зареждали“ от друга престъпна група, действаща на територията на гр. Сливен, която се занимавала и с производство. Установено е, че собственик на аптека от гр. Сливен ги е снабдявал с медикаменти – суровина за производство на метамфетамин и амфетамин.

На 10 февруари по време на полицейската операция в София, служители на Сектор БОП-Сливен неутрализират и местната група. Задържани са четири лица, всичките осъждани. При извършените претърсвания, изземвания и лични обиски са намерени наркотици, пари, оръжие и предмети, наподобяващи културно-исторически ценности.

С постановления на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на задържаните в София и Сливен е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде в страната може да се ваксинирате през уикенда
Къде в страната може да се ваксинирате през уикенда
Студентите искат присъствено обучение и отпадане на зелените сертификати
Студентите искат присъствено обучение и отпадане на зелените сертификати