НОВИНИ

Очакват рекордните над 80 милиона долара в търг за картина на Ботичели

очакват рекордните милиона долара търг картина ботичели
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:02, 24.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Картина на италианския майстор на Ренесанса Сандро Ботичели може да бъде продадена за над 80 милиона долара, когато се появи на търг в Ню Йорк през януари, съобщи аукционната къща "Сотбис".

"Млад мъж, който държи медальон" е обявена от аукционната къща като една от най-великите картини от епохата, която все още в частни ръце.

Очаква се да разбие рекорда от 10,4 милиона долара на търг, поставен преди седем години за картина на родения във Флоренция майстор.

Темата на загадъчния портрет не е известна, но историците на изкуството смятат, че това може да е изображение на близък приятел на семейство Медичи, управлявало италианския град по време на живота на Ботичели.

Картината е датирана в най-плодотворните години на художника в края на XV век, когато папа Сикст IV го кани да помогне за украсата на Сикстинската капела в Рим. През този период той продуцира някои от най-известните си творби, включително "Раждането на Венера".

"Това платно на Ботичели е много по-зрелищно във всяко отношение от всичко, което сме виждали да излиза на пазара", каза един от шефовете на аукционната къща. Въпреки възрастта си, картината е съхранявана в безупречно състояние и е била изложена в няколко музея.

За последен път шедьовърът сменя собствениците си през 1982 г., когато частен колекционер го купи за около 1,3 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов, ще има нови избори
Прекратиха правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов, ще има нови избори
Елица Костова се бори, но отпадна от "Ролан Гарос"
Елица Костова се бори, но отпадна от "Ролан Гарос"