НОВИНИ

Одобриха новото френско правителство

одобриха новото френско правителство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 16.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

След представянето на общата политическа програма на новото френско правителство от премиера Жан Кастекс, депутатите гласуваха в полза на правителството.

Екипът на Кастекс получи категорична подкрепа от 345 депутати от общо 577 народни представители, колкото наброява Националното събрание, долната камара на френския парламент. 177 депутати гласуваха против правителството, 43 се въздържаха, а други не взеха участие в гласуването.

"Имаме 600 дни пред себе си, 600 дни за защита на французите", заяви премиерът Кастекс.

Според програмата му, абсолютният приоритет на правителството е борбата с безработицата, особено сред младите хора, чрез отделяне на до 4 000 евро годишно за компании, които наемат млади хора. В плана за икономическо възстановяване, за който са предвидени 40 милиарда евро, около 20 милиарда евро ще отидат за намаляване на данъците и таксите за предприятията. Други 20 милиарда евро са заделени за опазване на околната среда и екологичния преход.

Правителството не се отказва от пенсионната реформа, като обявява увеличение на социалното обезщетение за студенти от 100 евро, което се дава в началото на учебната година.

"Една от мерките за подкрепа на младите хора ще бъдат преференциални обеди в университетските столове, чиято цена вече ще бъде ограничена до 1 евро", каза премиерът. Той добави още, че се планира да се изразходват 1,5 милиарда евро за програми за обучение и преквалификация на населението.

6 милиарда евро са заделени за здравеопазването, както и за нова децентрализация и дълбока реорганизация на държавата.

Премиерът Кастекс обяви също закон „срещу сепаратизма“, предназначен да противодейства на групи, които се опитват да противодействат на обществото на етническа или религиозна основа., както и воля за борба с радикалния ислям, който остава една от най-големите проблеми.

Днес Кастекс ще представи програмата си в Сената, но в горната камара на парламента няма да има гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сираков: При Левски няма да има тирета, запетайки или точки
Сираков: При Левски няма да има тирета, запетайки или точки
Оставки дадени, но засега неприети. Коментарът на депутатите
Оставки дадени, но засега неприети. Коментарът на депутатите