НОВИНИ

Олимпийският огън угасна, Игрите в Токио вече са история

олимпийският огън угасна игрите токио вече история
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 08.08.2021
5448
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският жертвеник угасна. Завесата се спусна. Огънят, символизиращ най-големия спортен форум на планетата, ще се възпламени отново в Париж през 2024 година, когато ще грейне с все сила, за да се родят нови спортни звезди.

Олимпийското знаме беше свалено и бе предадено на представител на следващата страна-домакин. Организаторите на Олимпиадата в Япония предадоха щафетата на своя последовател, за да могат състезателите да погледнат към 2024 година с нови мечти за медали.

Родната делегация на закриването не беше многобройна, но за сметка на това достатъчно атрактивна. Момичетата от националния отбор на България по художествена гимнастика се забавляваха, преминавайки през Олимпийския стадион. Знаменосец на нашата делегация беше капитанът на ансамбъла – Симона Дянкова.

Домакините създадоха много вдъхновяваща церемония, символизираща заедността и спортния дух в едно цяло – Олимпийските игри.

На церемонията отново беше направен своеобразен реверанс към медиците по цял свят, които спасяват човешки животи и се борят с COVID-19.

„Скъпи, атлети, през последните 16 дни вие ни впечатлихте. Вие създадохте магия на тези Олимпийски игри. Вие ни вдъхновихте с тази обединяваща сила на спорта. В тези сложни времена, вие дадохте на света най-ценния подарък. За първи път откакто пандемията започна целият свят се събра на едно място. Това ни дава надежда, това ни дава вяра в бъдещето. Олимпийските игри в Токио са игрите на мира, на надеждата и солидарността. Благодаря, Токио. Благодаря, Япония. Специални благодарности на всички доброволци“, сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Олимпиадата стартира на 23 юли. Участие в нея взеха около 12 500 спортисти. Първоначално Игрите трябваше да се състоят през 2020 г., но бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

„Обявявам Игрите за приключили. В духа на традициите отправям апел и покана към целия свят да се събере в Париж, за да отпразнува 33-те Летни олимпийски игри, ще се видим там“, каза още Томас Бах.

България завърши на 30-ото място в общото класиране по медали. На Игрите бяха раздадени 339 комплекта медали в 33 вида спорт. 6 от отпътуваха за нашата страна. Три златни медала спечелиха ансамбълът, Стойка Кръстева и Ивет Горанова, един сребърен от Антоанета Костадинова и два бронзови от Тайбе Юсеин и Евелина Николова.

БНТ ви направи съпричастни на всички най-вълнуващи моменти от Игрите, излъчвайки на живо 250 часа от Япония, с акцент – българското участие.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия плаща компенсации на роднини на медици - жертви на ковид
Саудитска Арабия плаща компенсации на роднини на медици - жертви на ковид
Проливни дъждове и наводнения разрушиха хиляди домове в Судан
Проливни дъждове и наводнения разрушиха хиляди домове в Судан