НОВИНИ

ООН търси диалог с Русия и Украйна за земеделски стоки и торове

оон търси диалог русия украйна земеделски стоки торове
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:52, 04.05.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще инициира преговори за връщането на Украйна и Русия на пазара на селскостопански стоки и торове, за да помогне за прекратяването на кризата, която инвазията в Украйна причинява за развиващите се страни.

Нахлуването на Русия в Украйна и икономическите санкции срещу Москва нарушиха доставките на пшеница и други храни от двете страни и повишиха цените на горивата и дизела, а това се отрази пряко на инфлацията, особено в развиващите се страни, предаде АФП.

Русия и Украйна са водещи износители на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово масло, а Русия е най-големият доставчик в света на земеделски торове и природен газ.

„Наистина няма истинско решение на проблема с глобалната продоволствена сигурност без връщането на селскостопанското производство на Украйна и производството на храни и торове от Русия и Беларус на световния пазар въпреки войната“, каза Гутериш по време на посещение в Нигерия.

Международният валутен фонд обяви, че войната в Украйна вече е засегнала значително Близкия изток и Северна Африка, като кризата нанесе тежък удар на страните с ниски доходи.

Цените на храните, наблюдавани от Организацията по прехрана и земеделие (FAO), нараснаха с 12,6% между февруари и март, достигайки най-високите си нива от пускането на индекса през 1990 г., съобщи агенцията на ООН миналия месец. Предишният рекорд беше поставен през 2011 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС образува дело законно ли е изплащането на 50% към пътните строители
КС образува дело законно ли е изплащането на 50% към пътните строители
ЕП се обяви за въвеждане на общо зарядно устройство
ЕП се обяви за въвеждане на общо зарядно устройство