НОВИНИ

Опозиционният кмет на Анкара обяви победа на местните избори в Турция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:55, 31.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Насилие по време на местните избори в Турция- двама души загинаха, има и ранени. Това се случи при инциденти в Диарбекир и в окръг Бурса. Спорът около местен кмет в Диарбекир прераснал в престрелка и замеряне с камъни и пръти. Един човек е загинал, 12 са ранени. Стрелба е била открита и по екип на Анадолската агенция.

В окръг Бурса един човек е бил убит, а двама души, включително тригодишно дете, са ранени. Конфликтът възникнал заради разногласия по партийна линия. Иначе вотът преминава под знака на амбициите на президента Ердоган да си върне контрола върху Истанбул от своя съперник Екрем Имамоглу. При непълно преброяване на гласовете води опозиционният кандидат Имамоглу, който се опитва да възстанови опозицията като политическа сила след електоралното поражение на вота за президент и парламент от миналата година. Опозиционният кмет на Анкара Мансур Яваш вече обяви победа. Право на глас имат 61 милиона души.

Днешните избори може да затвърдят контрола на Ердоган въху Турция или да станат сигнал за промяна в политическия пейзаж на страната. С изборната си победа през 2019 г. кметът на Истанбул Екрем Имамоглу нанесе най-силния удар върху 20 годишното управление на Партията на справедливостта и развитието. Президентът Ердоган започва политическата си кариера именно като кмет на Истанбул през 1994-та. Той взе реванш с преизбирането си за президент миналата година и с получаването на парламентарно мнозинство.

"Надявам се, че президентските и парламентарните избори от миналата година, от една страна, и местните избори от друга, ще доведат до началото на нова ера и нов век за нашата страна", каза Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция.

Победа днес на Имамоглу би подхранила очакванията той да е бъдещият национален лидер.

"Истинската оценка е вотът на нашите граждани. Ако ни изберат пак, надявам се да продължим да правим най-доброто за нашия град и през следващите пет години", заяви Екрем Имамоглу- кмет на Истанбул и опозиционен кандидат.

Сондажите предричат оспорвана битка за Истанбул между Имамоглу и кандидата на управляващата партия Мурат Курум, бивш министър.

"С тези избори ще направим необходимите стъпки за премахване на риска от евентуално земетресение, за решаване на проблемите с трафика и за установяване на ред, който да позволи на всеки жител на Истанбул да живее в мир и сигурност", обясни Мурат Курум - кандидат на управляващата партия за кмет на Истанбул.

Управляващата партия се надява да си върне контрола и върху столицата Анкара- друг град, който загуби на вота през 2019-та след 25 годишно управление. Сондажите обаче дават значителна преднина на настоящия градоначалник от опозицията Мансур Яваш срещу претендента Тургут Алтънок:

"Нямаме и най-малко колебание за резултата от тези избори. Надявам се да ви видя в парка на кметството в девет часа", каза Мансур Яваш.

Развръзката зависи отчасти от оценката за справяне с икономическите проблеми вследствие на инфлацията от близо 70 процента, както и от кюрдския и ислямския вот. Прокюрдската партия изигра решаваща роля за победата на опозицията в Истанбул през 2019. За президента Ердоган работи разпадането на опозиционния алианс след изборното поражението от миналата година. Позициите му обаче се подгопаваj от нарастващата подкрепа за ислямистката Партия на новото благоденствие. Тя заема твърда позиция срещу Израел в конфликта в Газа и се храни от недоволството от справянето с икономическите проблеми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА сложи край на негативната серия край морето
ЦСКА сложи край на негативната серия край морето
Десподов с гол при победа на ПАОК над Панатинайкос
Десподов с гол при победа на ПАОК над Панатинайкос